Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Irlanda de Nord: Boris Johnson salută 'un moment istoric' care pune capăt la 3 ani de blocaj politic

Ali Express
Irlanda de Nord

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a salutat duminică "un moment istoric" în Irlanda de Nord, unde se deplasează luni pentru a marca încheierea a trei ani de blocaj politic şi instaurarea unui nou guvern, relatează AFP preluat de agerpres.

"Este un moment istoric pentru poporul din Irlanda de Nord", a apreciat Boris Johnson într-un comunicat.

"După trei ani, Adunarea de la Stormont se întruneşte din nou, cu un executiv care poate acum face progrese în vederea ameliorării vieţii oamenilor şi poate lucra pentru toate comunităţile din Irlanda de Nord", a mai precizat el.

Irlanda de Nord s-a dotat cu instituţii politice funcţionale sâmbătă, a doua zi după un acord încheiat între unionişti şi republicani pentru a restabili o guvernare comună de care provincia britanică a fost lipsită de la căderea guvernului în urma unui scandal politico-financiar din 2017.

În timpul vizitei sale, Boris Johnson se va întâlni cu noul premier unionist Arlene Foster (DUP) şi cu vicepremierul republican Michelle O'Neill (Sinn Fein), numite sâmbătă după reluarea lucrărilor Adunării.

"Mă grăbesc să mă întâlnesc cu noul executiv şi să iau cunoştinţă de proiectele sale pentru viitor, printre care efectuarea reformelor necesare ale serviciilor publice şi soluţionarea grevei actuale din sectorul sănătăţii", a spus Boris Johnson.

DUP şi Sinn Fein urmează să împartă guvernarea în virtutea acordului de pace din vinerea mare din 1998, care a pus capăt conflictului între republicani (majoritar catolici) şi unionişti (majoritar protestanţi), care s-a soldat cu aproape 3.500 de morţi în 30 de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.