Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Irlanda de Nord critică proiectele UE

brexit, bani

Partidul unionist nord-irlandez, aliat al guvernului premierului britanic Theresa May, a calificat marţi drept ''inacceptabilă'' poziţia Uniunii Europene privind viitorul frontierei irlandeze, reacţie ce survine după o întâlnire cu negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier, la Bruxelles, relatează AFP. În pofida unei reuniuni ''foarte deschise şi constructive'' cu un interlocutor ''receptiv'', Arlene Foster, şefa Partidului Unionist Democrat (DUP) din provincia britanică, a făcut cunoscut că respinge proiectul de tratat privind retragerea Regatului Unit din UE, prezentat săptămâna trecută de către Comisia Europeană, conform Agerpres.

''Proiectul actual al textului juridic prezentat de către UE nu este o traducere, nici fidelă, nici echitabilă'', a compromisului la care s-a ajuns la începutul lui decembrie între Regatul Unit şi o Uniune Europeană cu 27 de membri, a declarat dna Foster într-o conferinţă de presă.

DUP, partid probritanic, afirmă că nu poate accepta un document care sugerează că Irlanda de Nord trebuie să rămână într-o uniune vamală cu restul UE după Brexit, dacă nici o altă soluţie nu este găsită pentru a împiedica revenirea la o frontieră fizică cu Republica Irlanda, ţară care rămâne membră a UE. ''Considerăm (documentul) inacceptabil şi guvernul (britanic) îl consideră inacceptabil'', a insistat fosta şefă a executivului din Irlanda de Nord. La rândul său, Michel Barnier a indicat pe Twitter, la încheierea acestei întâlniri, că UE ''caută soluţii practice pentru a evita o frontieră dură, respectând total statutul constituţional al Irlandei de Nord, cum prevede Acordul din Vinerea Mare''.

Semnat în 1998, Acordul din Vinerea Mare a pus capăt unei perioade de trei decenii de confruntări sângeroase între naţionalişti şi unionişti în Irlanda de Nord, întărind legăturile dintre cele două teritorii. Proiectul de tratat redactat de UE - şi care trebuie să mai fie discutat de către cei 27 de membri ai UE înainte de a fi negociat cu Londra - are ca obiectiv organizarea retragerii Marii Britanii din UE, prevăzând îndeosebi reglementarea sa financiară şi a viitorului cetăţenilor din statele UE stabiliţi în Marea Britanie, precum şi al britanicilor stabiliţi în ţările UE. Pentru a evita întoarcerea la controale la frontieră între Republica Irlanda şi Irlanda de Nord, documentul european prevede posibilitatea de a instaura ''un spaţiu reglementar comun'', ce include UE şi Irlanda de Nord , ''fără frontiere interne''.

Marţi, dna Foster i-a cerut dnei May să elaboreze o variantă britanică a acestui proiect de tratat cu soluţii ''rezonabile'' şi ''imaginative''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.