Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Irlanda de Nord - Premierul Arlene Foster a demisionat

mirror.co.uk
Arlene Foster

Principalele partide din Irlanda de Nord au la dispoziţie şapte zile pentru a se pune de acord asupra unui guvern, după ce Arlene Foster, din cadrul Partidului Unionist Democrat (DUP), şi-a prezentat în mod oficial demisia din postul de premier al provinciei semiautonome britanice, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Arlene Foster, criticată din cauza gestionării situaţiei post-Brexit, şi-a anunţat demisia la 28 aprilie, în urma unor violenţe legate de repercusiuni ale ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE) şi mai ales a ”Procotoclului nord-irlandez” prin care s-au impus bariere comerciale între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit.

DUP urmează să-l nominalizeze la conducerea Guvernuui pe Paul Givan.

Însă, dacă Partidul Sinn Fein (republican), care conduce împreună cu DP provincia, refuză să nominalizeze un vicepremier, Executivul nu va putea funcţiona şi s-ar putea organiza alegeri anticipate.

Sinn Fein îi cere partenerului său să promoveze un proiect de lege cu privire la limba irlandeză în provincia britanică.

Paul Givan a redus, pe când era ministrul Comerţului, finanţarea destinată limbii irlandeze şi a cauzat, îl acuză Sinn Fein, prăbuşirea, în urmă cu patru ani, a unui precedent guvern de uniune.

Noul lider DUP Edwin Poots a declarat luni postului BBC Radio Ulster că este ”angajat în toate aspectele NDNA”, dar că dispoziţia cu privire la limba irlandeză nu poate fi o condiţie prealabilă alegerii unui premier.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.