Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Irlanda: Leo Varadkar, favorit pentru a-i succede lui Enda Kenny la conducerea Fine Gael

map
Irlanda

Dintre cei doi candidaţi la conducerea partidului irlandez de centru-dreapta Fine Gael, Leo Varadkar părea sâmbătă, la închiderea candidaturilor, favorit pentru a-i urma premierului demisionar Enda Kenny, transmite AFP preluat de agerpres.

În fruntea unui guvern minoritar şi afectat de măsurile impopulare adoptate, Enda Kenny a anunţat miercuri că va demisiona până la 2 iunie, răgaz pentru a găsi un succesor la conducerea partidului său Fine Gael. 

Imediat, doi candidaţi şi-au făcut cunoscut interesul pentru a prelua conducerea partidului şi a deveni astfel noul prim-ministru al Irlandei. 

Leo Varadkar, 38 de ani, fiu al unui imigrant indian şi al unei irlandeze, a fost primul ministru irlandez care şi-a afişat deschis homosexualitatea anunţând acest lucru într-un interviu la radio în 2015. El ar putea deveni primul premier deschis homosexual al Irlandei. 

Acest medic, ales deputat în 2007 înainte de a ocupa mai multe funcţii de ministru, a făcut campanie în favoarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex şi a relaxării legii privind avortul, apărând, ca majoritatea din Fine Gael, măsurile de austeritate economică. 

El a primit public sprijinul mai multor miniştri ai guvernului şi a majorităţii colegilor parlamentari. 

Afirmând vineri că nu şi-a numărat susţinătorii, Leo Varadkar a spus că se simte "foarte mic după nivelul sprijinului" pe care l-a primit. 

"Leo a cunoscut un start bun, dar mai sunt două săptămâni pentru a vedea cum rămâne", a declarat la rândul său concurentul acestuia, Simon Coveney. 

În vârstă de 44 de ani, el are un profil mai tradiţional. Actualul ministru al locuinţelor a fost ales pentru prima dată în parlament în 1998, după moartea tatălui său care a ocupat acest scaun înaintea lui în circumscripţia Cork South-Central. 

Căsătorit şi tatăl a trei fete, el a ocupat în trecut postul de ministru al agriculturii, precum şi al apărării. 

La închiderea depunerii candidaturilor, sâmbătă la orele 17.00 (16.00 GMT), Leo Varadkar obţinuse sprijinul a 45 dintre cei 71 de parlamentari naţionali şi europeni ai partidului cu drept de vot. 

Alegerea noului lider al partidului se face prin votul a trei grupuri din cadrul partidului: decizia parlamentarilor reprezintă 65% din opţiunea finală, votul membrilor partidului 25% şi cel al consilierilor locali 10%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.