Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Irma, monstrul din Atlantic. Cum sunt alese numele uraganelor

www.businessinsider.com
uragan Irma

Uraganul Irma, încadrat de specialiști drept o furtună de gradul 5 a produs dezastru în insulele Caraibe, considerate ca fiind cele mai frumoase destinaţii de vacanţă din lume.  Vântul puternic, care a bătut cu o viteză de 300 kilometri pe oră, a pus la pământ inclusiv mai multe clădiri și a măturat totul în cale, potrivit telegraph.co.uk.

Specialiştii spun că este mult mai puternic decât uraganul Harvey, care a devastat statele Texas şi Louisiana. De asemenea, aceștia consideră uraganul Irma drept unul dintre cele mai puternice înregistrate vreodată în Atlantic.

Ziarul Libertatea ne spune într-un material cum își primesc numele uraganele și furtunile tropicale. Prin anii ’50, meteorologii au înțeles că, botezând furtunile și uraganele cu nume ușor de reținut, îi va ajuta pe oameni atât să-și amintească de ele, cât și să comunice eficient în privința lor, astfel încât să fie în siguranță. Astfel, experții au atribuit numele conform unei liste formale care este aprobată înaintea debutului fiecărui sezon de uragane în Atlantic, cel de anul acesta fiind între 1 iunie și 30 noiembrie.

Se strică vremea: AVERTISMENT de vânt puternic și ploi. Care sunt zonele vizate

În timp ce furtunile au primit nume încă de acum câteva sute de ani, moda de a boteza uraganele este de dată relativ recentă. Inițial, specialiștii în fenomene extreme alegeau numele uraganelor ținând cont exclusiv de coordonatele geografice ale acestora, fapt ce îi ajuta pe meteorologi să le urmărească. Din nefericire, aceasta genera confuzie în rândul populației din zonele afectate de uragane, așa că s-a renunțat, în comunicarea publică, la denumirile științifice și au fost adoptate nume proprii, conform unei ierarhii alfabetice. Așa cum spuneam, practica de numire a uraganelor cu nume proprii, în ordine alfabetică, datează din 1950 și presupunea ca, în fiecare an ele să fie reluate. Prin urmare, pe fiecare prim uragan al unui sezon în chema Abe, pe al doilea Baker și așa mai departe.

În 1953, însă, lucrurile s-au schimbat  și, pentru a se evita repetitivitatea în denumirea anuală a uraganelor, Serviciul Național de Meteorologie din Statele Unite a decis să revizuiască sistemul și să confere uraganelor nume feminine. De ce? Pentru că majoritatea navelor și ambarcațiunilor au nume feminine.

Ministrul Liviu Pop reacționează după atacul DUR al lui Klaus Iohannis: 'Până atunci putem spune că a fost puzzle'

Însă, în 1979, sistemul a fost din nou revizuit la forma care există și acum, iar uraganele au primit atât nume feminine cât și masculine.

Când devine o furtună tropicală demnă să primească un nume?

Exact, nu orice furtună este demnă să-și primească botezul. Pentru a nu face exces de nume, meteorologii au stabilit drept criteriu esențial pentru numele uraganelor și furtunilor tropicale intensitatea acestora. Astfel o furtună tropicală este botezată când produce o mișcare circulară și o viteză a vântului de 63 km/h. Iar o furtună tropicală se ridică la gradul de uragan când dezvoltă o viteză a vântului de 119 km/h.

Numele uraganelor din Atlantic în sezonul 2017 sunt: Arlene, Bret, Cindy, Don, Emily, Franklin, Gert, Harvey, Irma, Jose, Katia, Lee, Maria, Nate, Ophelia, Philippe, Rina, Sean, Tammy, Vince și Whitney.

Numele uraganelor în Pacificul de Nord, în 2017, sunt: Adrian, Beatriz, Calvin, Dora, Eugene, Fernanda, Greg, Hilary, Irwin, Jova, Kenneth, Lidia, Max, Norma, Otis, Pilar, Ramon, Selma, Todd, Veronica, Wiley, Xina, York și Zelda. Aici, sezonul uraganelor a început pe 15 mai și se va încheia tot la 30 noiembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.