Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ironia alegerilor parlamentare: Ar putea fi cozi în Diaspora la alegerile organizate de PNL

AEP
alegeri parlamentare

Reprezentantul cu însărcinări speciale pentru procese electorale din cadrul MAE, Iulian Ivan, a lansat, luni, un apel către românii din străinătate să se implice în activitatea secţiilor de votare, un număr insuficient de membri ai acestor secţii putând conduce la creşterea cozilor în faţa secţiilor de vot. Cozile din Diaspora au făcut obiectul unei dispute politice majore în 2014, când la alegerile prezidențiale liberalii au acuzat PSD că îl favorizează pe candidatul social-democrat Victor Ponta în detrimentul candidatului liberal Klaus Iohannis.

"Lansez un apel către cetăţenii români din comunităţile de români din afara ţării să se implice în activitatea secţiilor de votare ca preşedinţi, locţiitori sau membri. După cum ştiţi, resursa umană a misiunilor diplomatice şi a oficiilor consulare este redusă în raport cu necesarul optim de membri pentru un număr atât de mare de secţii de votare, mai ales în contextul pandemiei actuale. Un număr insuficient de membri va conduce la desfăşurarea procesului electoral într-un mod greoi, cozile în faţa secţiilor de votare posibil să crească, şi de aceea mizez pe spiritul civic al concetăţenilor noştri ca şi la alegerile prezidenţiale de anul trecut, când au participat în număr foarte mare, ca împreună să desfăşurăm votarea în condiţii excelente", a afirmat Iulian Ivan într-o conferinţă de presă.

Biroul Electoral de circumscripţie pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării a decis înfiinţarea a trei birouri pentru votul prin corespondenţă, cu sediul în ţară.

"Întrucât în niciun stat nu s-au înregistrat 5.000 de alegători prin corespondenţă care să opteze pentru trimiterea plicurilor exterioare la sediul misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare, în străinătate nu se va înfiinţa niciun birou pentru votul prin corespondenţă. Atribuţiile specifice în acest caz vor fi preluate de birourile electorale ale secţiilor de votare organizate în localităţile unde există misiune diplomatică sau oficiu consular, acestea urmând să fie desemnate prin decizie a Biroului Electoral de Circumscripţie", a explicat Iulian Ivan.

Termenul limită pentru transmiterea către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a propunerilor de înfiinţare de secţii de votare în străinătate este 16 noiembrie, urmând ca AEP să stabilească prin hotărâre lista secţiilor de votare cel mai târziu la data de 18 noiembrie.

"Până în prezent, conform propunerilor făcute de misiunile diplomatice, estimăm organizarea a 750-755 de secţii de votare pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie. Dintre acestea, 610 au deja toate elementele solicitate de lege - adresa completă, nota logistică pentru fiecare locaţie de vot, sinteza consultărilor cu cetăţenii români, informaţiile primite de la autorităţile străine competente privind numărul cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate", a adăugat Iulian Ivan.

Reprezentantul MAE i-a asigurat pe participanţii la procesul electoral din străinătate, alegători şi membri ai secţiilor de votare, că MAE şi misiunile diplomatice vor lua toate măsurile pentru ca alegerile să se desfăşoare în condiţii de deplină siguranţă sanitară.

Potrivit legislaţiei, votarea în străinătate pentru alegerile parlamentare se va desfăşura pe durata a două zile, sâmbătă, 5 decembrie, şi duminică, 6 decembrie, în intervalul 7,00 - 21,00, ora locală. În situaţia în care la ora 21,00 mai există alegători în localul secţiei de votare sau la rând în faţa secţiei de votare, acestora li se va permite să voteze până la ora 23,59, ora locală. Listele electorale nu se vor mai completa pe hârtie, ci vor fi generate electronic pe tabletele utilizate în secţiile de votare. Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot vota la orice secţie de votare, chiar dacă nu s-au înregistrat în Registrul Electoral pe site-ul votstrainatate.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.