Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Isărescu, atac DUR la adresa băncilor! Dezvăluiri despre angajații de la ghișee: 'Când nu au o explicație...'

captura TV
Mugur Isarescu

Angajații de la ghișeele băncilor, în 90% din cazurile în care nu au o explicație, spun că normele Băncii Naționale nu îi lasă să facă anumite lucruri, deși nu este adevărat, astfel că băncile din România trebuie să își asume, din ce în ce mai mult, specializarea continuă a angajaților, a declarat, miercuri, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Centrale, în cadrul "Banking Compliance Summit", organizat de Institutul Bancar Român (IBR).

"Spunem mereu că băncile sunt unități autonome, care urmăresc profitul, și lumea înțelege că e un minister al băncilor, ministru e guvernatorul, toți ăia sunt subordonați și trebuie să asculte. Noi dăm normele. Nu este în avantajul băncilor comerciale un asemenea comportament, dar el se repetă. La ghișeu, în 90% din cazuri, cam așa când nu au o explicație, din ignoranță, necunoaștere, nerespectarea regulilor, spun că nu îi lasă BNR, sau îi obligă BNR, depinde cum le convine", a afirmat Isărescu, conform Agerpres.

Citește și: România a înregistrat un deficit bugetar URIAȘ: Ministerul Finanțelor REFUZĂ ajutorul băncilor

Potrivit șefului BNR, o economie de piață nu poate funcționa fără intermediere financiară iar reprezentanții băncilor trebuie să explice acest lucru, să vorbească pe înțelesul oamenilor despre cât este de important sistemul bancar.

"Voltaire a chemat odată copiii și aceștia l-au rugat să spună o poveste cu bandiți. Voltaire a început așa: 'A fost odată un bancher'. Pare să fie o glumă sinistră pentru bancheri dar așa sunt. Băncile trebuie să fie înțelese corect de către societate pentru că într-o economie de piață, dumneavoastră (bancherii n.r.) ar trebui să repetați de câte ori aveți ocazia, nu avem alt mecanism de transfer al economisirilor către investiții, nu poate să funcționeze o economie de piață fără sistem de intermediere financiară. Este vital. Și Lenin când a schimbat sistemul a spus: ocupați băncile, averile și poșta. Nu e de glumă aici. Vorbim despre datoria dumneavoastră de a vorbi pe înțelesul oamenilor despre cât de important este sistemul bancar", a subliniat guvernatorul.

De asemenea, acesta a precizat că băncile au numeroase proceduri corecte care, însă, nu țin seama de percepția clienților.

"Bineînțeles că nu putem să facem reglementări interne pe placul clienților, dar să ținem cont ce înțeleg clienții cred că pe zi ce trece devine tot mai necesar. Multe proceduri nu au avut în vedere ce se va înțelege în spațiul public, dincolo de ușa băncii", a mai arătat Isărescu.

El a menționat, în context, că acest fapt a dat sentimentul că sistemul bancar este o castă iar ideea s-a amplificat.

"Cred că ar trebui să reanalizăm procedurile bancare și din această perspectivă. Eu am fost coleg de facultate, îl cunosc de peste 50 de ani, cu vicepreședintele Parlamentului European, Ioan Mircea Pașcu. A avut o experiență cu o bancă din România la care avea conturile de 20 de ani. A sunat pe mai mulți și a ajuns la concluzia că băncile din țara noastră nu se îngrijesc de clienți. Nu au niciun fel de considerație pentru clienți. A fost expresia lui cea mai blândă din ce mi-a fost dat să aud. Când ești în fața unor asemenea aprecieri deloc pozitive este imposibil să nu te întrebi ce spune, oare, omul obișnuit despre modul în care lucrează băncile cu clienții. 'Mi-a spus că nu pot să fac cutare pentru că sunt normele Băncii Naționale'. Ce norme? E dureros că după atâția ani omul de la ghișeu, când nu-i convine ceva, spune că e Banca Națională. Sunt normele voastre, ale băncilor comerciale. Cică, da, dar noi putem să găsim o soluție. Adică noi, nu Banca Națională. Păi, ce e asta?", a afirmat Mugur Isărescu.

Citește și: Lovitură pentru românii cu mașini înmatriculate în Bulgaria: Ce au hotărât autoritățile

Potrivit acestuia, toate autoritățile de reglementare atrag tot mai des atenția că eșecurile din politica de conformitate au ca sursă și reducerea treptată din ultimii ani a bugetelor de training la nivelul societăților financiare, de credit.

"În consecință, și băncile din România trebuie să își asume, din ce în ce mai mult, specializarea continuă a angajaților și menținerea unei conduite adecvate a acestora sunt priorități în strategia de dezvoltare și cea de compliance", a mai spus Isărescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.