Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ISIS pierde teren şi combatanţi: Ce au decis jihadiştii bosniaci

isis

Unii dintre jihadiştii bosniaci care s-au raliat grupării Stat Islamic (SI) sau altor organizaţii jihadiste caută să se întoarcă în Bosnia şi sunt gata să ispăşească pedepse cu închisoarea, a anunţat marţi Parchetul local pentru terorism, informează AFP.

"Din cauza condiţiilor insuportabile la faţa locului, un anumit număr de cetăţeni bosniaci care se află în Siria sau în Irak au contactat agenţiile de securitate (ale Bosniei), cu intenţia de a se întoarce în ţară", informează Parchetul într-un comunicat. Potrivit aceleiaşi surse, jihadiştii sunt gata să "pledeze vinovat şi să ispăşească o pedeapsă cu închisoarea". Parchetul şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu înţelegerea convenită cu un jihadist arestat în septembrie 2014, Emin Hodzic, 24 de ani, care, înainte de a fi judecat, a pledat vinovat la acuzaţiile de "formare a unui grup terorist" şi de "integrarea în structuri ale SI" în Siria şi Irak. El a acceptat să ispăşească o pedeapsă de 12 luni de închisoare.

Parchetul nu precizează numărul acestor combatanţi islamişti care vor să se întoarcă în Bosnia, care a adoptat în 2014 o nouă legislaţie ce prevede pedepse ce ajung până la 20 de ani de închisoare pentru jihadişti şi recrutorii lor. "Mai multe zeci de persoane sunt vizate de anchete", a declarat Boris Grubesic, purtătorul de cuvânt al Parchetului. "La ora actuală, 20 de persoane au fost inculpate pentru recrutare sau raliere la unităţi paramilitare străine", a precizat el. Un imam al unui lăcaş de cult ce se sustrage controlului comunităţii islamice oficiale, Husein Bosnic, a fost condamnat în noiembrie la şapte ani de închisoare pentru recrutare de jihadişti. Autorităţile locale, citate de presă, estimează la o cifră situată între 230 şi 330 numărul bosniacilor care au plecat în Siria sau Irak, unii cu familiile lor, pentru a se ralia grupărilor jihadiste. Cel puţin 26 dintre ei au murit şi o cincime dintre ei s-au întors în ţară.

Bosnia a emis prin Interpol mandate de arestare pe numele a 67 de suspecţi, a anunţat recent ministrul securităţii al acestei ţări, Dragan Mektic. Musulmanii, majoritar moderaţi, constituie comunitatea cea mai importantă (40%) din Bosnia, alături de sârbi, creştin ortodocşi, şi croaţi, catolici, spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.