Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ISIS renaște din haosul Afganistanului: În șase luni, va putea lovi interesele occidentale (general american)

Ramura din Afganistan a Statului Islamic va fi capabilă să lovească interesele occidentale din Europa și Asia în doar șase luni, avertizează un general american de rang înalt, potrivit Business Insider.

ISIS-K, cunoscută oficial sub numele de Statul Islamic-Khorasan, este filiala afgană a faimoasei grupări teroriste și a revendicat responsabilitatea pentru mai multe atacuri mortale și de profil înalt în întreaga țară de la retragerea haotică a SUA în august 2021 și preluarea ulterioară a puterii de către inamicul său, talibanii.

Generalul Michael Kurilla, comandantul Comandamentului Central al SUA (CENTCOM), a declarat joi în fața legislatorilor că grupurile extremiste care operează în Afganistan văd "oportunități" în cadrul controlului fragil al talibanilor asupra securității. Mai exact, el a spus că ISIS-K a devenit mai puternic și mai angajat în orchestrarea de atacuri în regiune și dincolo de ea, și are "scopul final de a lovi patria americană".

Ținte din Europa și Asia, mai vulnerabile decât cele de pe teritoriul SUA

ISIS-K va fi capabilă să desfășoare "o operațiune externă împotriva intereselor americane sau occidentale în străinătate în mai puțin de șase luni, cu puține sau niciun avertisment", a declarat Kurilla în mărturia depusă în fața Comisiei pentru servicii armate a Senatului, precizând ulterior că aceasta se referea la Europa sau Asia. "Este mult mai greu pentru ei să fie capabili să facă acest lucru împotriva țării de origine".

Întrebat de senatorul Tom Cotton, din Arkansas, despre probabilitatea unui atac terorist împotriva SUA sau a aliaților săi, Kurilla a spus că există o "probabilitate mai mare" ca acest lucru să se întâmple în străinătate decât pe teritoriul continental al SUA.

Kurilla a adăugat, de asemenea, că armata americană își sporește eforturile de informații pentru a putea avea acces la anumite rețele și că este nevoie, de asemenea, de muniții suplimentare. El le-a spus parlamentarilor că poate detalia atacurile aeriene împotriva țintelor ISIS-K doar într-un mediu clasificat.

ISIS-K comite tot mai multe atentate

ISIS-K s-a făcut cunoscut pentru prima dată în regiune în 2015 și a luptat ani de zile împotriva talibanilor - confruntându-se, de asemenea, cu forțele de securitate americane, afgane și pakistaneze. Gruparea teroristă a lansat zeci de atacuri în lunile care au precedat prăbușirea guvernului afgan în august 2021 și a revendicat responsabilitatea pentru un atentat sinucigaș devastator cu bombă la aeroportul din Kabul în ultimele zile ale retragerii SUA, care a ucis cel puțin 169 de afgani și 13 soldați americani.

Președintele Joe Biden a promis că SUA se vor răzbuna, iar Departamentul de Stat a declarat ulterior că s-a angajat să folosească un "set complet de instrumente de combatere a terorismului" pentru a lupta împotriva ISIS-K. Gruparea teroristă a continuat să comită atacuri în Afganistan în 2022 - vizând totul, de la școli la moschei, și ucigând zeci de persoane.

Retragerea SUA din Afganistan și refuzul ulterior de a-i recunoaște pe talibani au limitat opțiunile sale de a contracara ISIS-K. Oficialii administrației Biden au susținut o strategie de țintire peste orizont, folosind sisteme de supraveghere pentru a-i găsi pe liderii grupării teroriste și a-i ataca cu drone, dar există puține dovezi care să fie făcute publice până acum că aceasta funcționează pentru a limita ISIS-K.

Între timp, forțele americane au țintit, de asemenea, active, lideri și luptători ISIS în țări precum Somalia, Irak și Siria. În ultimele două țări, forțele americane și cele partenere au desfășurat aproape 100 de operațiuni împotriva grupării teroriste de la începutul anului 2023, potrivit fișelor informative ale CENTCOM.

"SUA rămân angajate să asigure înfrângerea de durată a ISIS pentru a păstra securitatea și stabilitatea regională", a declarat la începutul acestui an generalul-maior Matthew McFarlane, comandantul Combined Joint Task Force - Operation Inherent Resolve.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.