Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Islanda permite submarinelor nucleare americane să se realimenteze în apele sale

nationalinterest.org
poseidon-submarin-belgorod

Islanda a autorizat marţi pentru prima dată realimentarea submarinelor nucleare americane în largul coastelor sale, facilitând întărirea supravegherii Atlanticului de Nord, zonă de contact cu submarinele ruseşti, notează AFP.

Deşi membră a NATO, micuţa ţară nordică a refuzat până în prezent aceste vizite, în numele opoziţiei sale faţă de energia şi armele nucleare.

"Această decizie a Ministerului de Externe face parte din politica guvernului islandez de a sprijini supravegherea şi capacitatea de răspuns a aliaţilor în Atlanticul de Nord", a indicat guvernul într-un comunicat.

Cu toate acestea, realimentarea nu va avea loc în porturi, ci "la câţiva kilometri în larg". O altă condiţie: submarinele în cauză nu trebuie să poarte arme nucleare, potrivit autorităţilor de la Reykjavik.

"Primul submarin va face o vizită în viitorul apropiat", a precizat guvernul islandez.

Zona atlantică din jurul Islandei este cunoscută a fi o zonă strategică pentru submarine, între aparatele ruseşti care vin din Marea Barents şi navele occidentale care vin din Marea Nordului sau din Statele Unite.

Ţara cu 370.000 de locuitori este membru fondator al NATO din 1949, dar se remarcă pentru că nu are armată. Islanda dispune doar de o unitate de pază de coastă, reaminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.