Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israel a decis boicotarea deschiderii unui festival de film din Paris, din cauza unei pelicule controversate

boicot

„Foxtrot”, care explorează pierderea şi datoria militară cu care se confruntă o familie israeliană, este programat să deschidă, pe 13 martie, Festivalul de Film Israelian din Paris. Filmul a fost recompensat cu Leul de Argint, Marele Premiu al juriului, la cea de-a 74-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia, şi a fost inclus pe lista scurtă a premiilor Oscar pentru „cel mai bun film într-o limbă străină”, dar nu s-a numărat între cei cinci nominalizaţi la această categorie. Filmul a fost premiat şi la gala Ophir Awards din Israel.

În ciuda aprecierii criticilor şi acordului de distribuţie în America de Nord stabilit cu Sony Pictures Classics, filmul „Foxtrot” este criticat de Miri Regev, ministrul Culturii din Israel. Regev a criticat filmul de mai multe ori pentru o scenă controversată în care soldaţi israelieni acoperă decesele unor adolescenţi palestinieni.

Miri Regev, membră a partidului de dreapta Likud al prim-ministrului Benjamin Netanyahu, şi-a declarat dezgustul pentru acest film prin mesaje publicate pe reţelele de socializare, ea recunoscând că nu a vizionat niciodată întreaga peliculă.

„Când un film israelian câştigă un premiu internaţional, inima mea se umple de mândrie şi îmi doresc imediat să întăresc şi să încurajez succesul Israelului. Această regulă are o singură excepţie – când aprecierea la nivel internaţional este rezultatul autoflagelării”, a spus ea, după ce „Foxtrot” a fost premiat la Veneţia.

Decizia guvernului israelian de a boicota deschiderea festivalului vine după ce ambasadorul Israelului în Franţa, Aliza Ben-Nun, le-a cerut organizatorilor să scoată filmul „Foxtrot” din program şi a fost refuzată.

Maoz, precum şi actorul Lior Ashkenazi, care interpretează personajul principal, au fost numiţi „trădători” şi „agenţi antiguvernamentali” în numeroase mesaje publicate de utilizatori ai reţelelor de socializare. Maoz a spus că a fost ameninţat cu atacuri cu acid în mesaje care au inclus şi adresa locuinţei sale. Între ameninţările lansate s-au numărat şi unele la adresa fiicei lui Ashkenazi, în vârstă de 5 ani.

„Prima condiţie necesară pentru dezvoltare este abilitatea de a accepta autocritica”, a spus Maoz pentru Variety.

Festivalul de Film Israelian de la Paris este organizat de asociaţia de film franceză Kolnoah. În afară de Ministerul de Afaceri Externe al Israelului, la finanţarea festivalului contribuie Israeli Film Fund, Israeli Film Council şi câteva organizaţii franceze-evreieşti.

Israelul nu mai poate retrage finanţarea ediţiei festivalului din acest an, dar controversa ar putea afecta negocierile pentru următoarele ediţii ale evenimentului, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.