Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israel, în conflict cu Franţa: Nu sunt de acord cu pacea oferită de francezi

israel uniunea european

Directorul general din Ministerul de Externe al Israelului a reiterat vineri opoziţia ţării sale faţă de iniţiativa franceză de relansare a efortului de pace cu palestinienii, cu două zile înainte de vizita în Israel a ministrului de externe francez Jean-Marc Ayrault, informează AFP. Parisul încearcă să relanseze acest efort muribund, prin organizarea, la 30 mai, a unei reuniunii ministeriale internaţionale, fără prezenţă israeliană şi palestiniană, dar care ar putea, în caz de succes, să evolueze spre o conferinţă internaţională până la sfârşitul anului.

Şeful diplomaţiei franceze Jean-Marc Ayrault urmează să aibă, duminică dimineaţa, o întrevedere cu premierul israelian Benjamin Netanyahu la Ierusalim, înainte de a se întâlni, în după amiaza aceleiaşi zile, la Ramallah, cu liderul palestinian Mahmoud Abbas, conform Agerpres.

 

Într-un interviu publicat vineri de cotidianul Jerusalem Post, Dore Gold a reafirmat că iniţiativa franceză pune 'multe probleme'. În acest context, el a amintit de votul de luna trecută al Franţei în favoarea unei rezoluţii UNESCO, rezoluţie care, în opinia lui, 'respinge legătura istorică a evreilor cu Ierusalimul'. Ca urmare a acestui vot, 'nimeni nu ar trebui să fie surprins că Israelul respinge iniţiativa franceză', a spus el.

 

Criticii rezoluţiei UNESCO, votată la 16 aprilie, estimează că aceasta neagă relaţia istorică dintre evrei şi locurile sfinte ale acestora din Oraşul Vechi al Ierusalimului, dat fiind că desemnează exclusiv prin terminologie musulmană, 'Al-Haram al-Charif', Esplanada Moscheilor, pe care evreii o numesc Muntele Templului şi unde se înalţă cel de-al doilea templu al lor, distrus de romani.

 

În această rezoluţie, Zidul Plângerii, locul cel mai sacru unde evreii se pot ruga, apare doar de două ori, între paranteze.

 

Premierul francez Manuel Valls, care urmează să efectueze o vizită oficială în Israel săptămâna viitoare, a calificat această rezoluţie ca fiind 'nefericită', afirmând totodată că ea nu va schimba nimic în politica Franţei.

 

În acelaşi timp, Dore Gold a subliniat că dacă iniţiativa franceză ar conţine o recunoaştere de către palestinieni a Israelului ca fiind un stat evreiesc aceasta 'ar fi un factor foarte important'. Însă per total el s-a declarat împotriva unei iniţiative care 'nu ne apropie de o soluţie negociată şi, de fapt, ne îndepărtează' de o asemenea soluţie.

 

Guvernul israelian preconizează mai degrabă o reluare a negocierilor bilaterale cu palestinienii decât o abordare multilaterală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.