Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul recunoaște cu jumătate de gură că a ucis cu o rachetă cinci copii în Gaza (presă)

Twitter
Fâșia Gaza explozie

Oficialii din Israel recunosc faptul că ultimul atac a ucis 5 copii din Gaza, după ce inițial au dat vina pe Jihadul Islamic, informează publicația Haaretz.com.

Imediat după moartea lor în timpul recentei confruntări dintre Israel și Gaza, mai mulți ofițeri israelieni de rang înalt au declarat că cei cinci au fost probabil uciși de o rachetă a Jihadului Islamic lansată greșit.

Oficiali israelieni din domeniul apărării au confirmat că Israelul a fost responsabil pentru moartea celor cinci minori uciși în ultima zi a recentelor ostilități cu Jihadul Islamic din această lună.

O anchetă a armatei privind incidentul, care a avut loc pe 7 august în cimitirul Al-Faluja, la est de Jabalya, a ajuns la concluzia că minorii au fost uciși de o lovitură aeriană israeliană, au confirmat mai multe surse din domeniul apărării pentru Haaretz.com.

Imediat după moartea lor, mai mulți ofițeri de rang înalt au declarat că cei cinci au fost uciși cel mai probabil de o rachetă a Jihadului islamic ratată.

După un incident similar în tabăra de refugiați din Jabalya cu o zi înainte, care a ucis opt civili, inclusiv copii, o anchetă a armatei a concluzionat că acesta a fost de fapt provocat de o rachetă a Jihadului Islamic ratată. Palestinienii au susținut că cei opt au fost uciși de Israel, dar armata a publicat rapid dovezi care indică faptul că aceștia au fost uciși de fapt de Jihadul Islamic.

"Nu am efectuat nicio lovitură în acea zonă, nu în zonele urbane și nu în acel moment", a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, Ran Kochav, la scurt timp după incidentul din tabăra de refugiați. Șeful Direcției de Operațiuni a armatei, generalul-maior Oded Bassuk, a declarat la fel că "pe baza evaluărilor serviciilor de informații, se poate concluziona că a fost vorba de o rană autoprovocată. Am putut vedea că racheta a lovit o casă palestiniană".

A doua zi, IDF a publicat ceea ce a spus că este o dovadă a rachetei lansate greșit. Imaginile au arătat mai multe rachete lansate, iar una, încercuită cu roșu, cădea în jos. Armata a susținut că această rachetă a explodat în interiorul Gaza.

Dar, în cazul incidentului de la cimitir, în ciuda evaluărilor lor neoficiale, ofițerii superiori ai FDI nu au comentat niciodată în mod public cine a fost responsabil.

Cele cinci victime erau Jamil al-Din Nijm, 3 ani; Jamil Ihab Nijm, 13 ani; Mohammad Nijm, 16 ani; Hamed Nijm, 16 ani; și Nathmi Karsh, 15 ani. Potrivit Consiliului Norvegian pentru Refugiați, trei dintre ei participaseră la un program de sprijin pentru victimele traumelor din Gaza.

Unitatea purtătorului de cuvânt al IDF a declarat că, în timpul celor trei zile de lupte, denumite Operațiunea Breaking Dawn, armata a lucrat pentru a apăra securitatea țării și, prin urmare, "a atacat ținte militare ale Jihadului Islamic în Fâșia Gaza". În timpul operațiunilor sale, FDI a depus toate eforturile rezonabile pentru a minimiza, pe cât posibil, daunele aduse civililor și proprietăților civile".

Armata investighează toate acțiunile sale din timpul operațiunii, continuă comunicatul, iar incidentul de la cimitir este încă în curs de investigare.

Vezi și: Armata israeliană și-a anihilat dușmanii: 'Toți înalții responsabili de securitate ai Jihadului Islamic din Fâșia Gaza au fost asasinați'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.