Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelienii se grăbesc să se întoarcă din SUA pentru a se alătura luptelor împotriva Hamas: Nu mai există liberali vs conservatori acum. Toată lumea este unită

Wikipedia
rezervisti idf

Antreprenorul de origine canadiană Noy Leyb plătește mii de dolari pentru un loc la El Al, după ce alte companii aeriene au anulat zborurile spre Tel Aviv, Yotam Avrahami are nevoie de numai 10 minute pentru a se decide să își părăsească soția, copilul și afacerea și să se grăbească să se alăture camarazilor.

Israelienii se grăbeau să găsească o modalitate de a zbura din SUA înapoi acasă pentru a se alătura luptelor împotriva Hamas, în ciuda faptului că liniile aeriene și-au anulat zborurile programate, notează ynetnews.com.

Noy Leyb a deschis un grup WhatsApp pentru a-i ajuta pe rezerviștii din IDF din întreaga lume să găsească o cale de întoarcere acasă. El însuși a reușit să se îmbarce peste noapte într-un zbor El Al, după ce a plătit 2500 de dolari, un preț excepțional de mare. "Tatăl meu mi-a spus că am fost nebun să vin, dar nu există nicio îndoială în mintea mea", a spus el. "Sunt un sionist și nu există nicio posibilitate ca prietenii mei să fie acolo și eu să nu vreau, indiferent de costul financiar".

El este născut în Canada, rezervist în trupele de parașutiști și antreprenor în domeniul tehnologiei care și-a fondat propria companie în New York. A venit în Israel pe cont propriu pentru a servi în armată, iar familia sa l-a urmat și s-a stabilit în nord. Fratele său, care locuiește în Tel Aviv, s-a alăturat deja unității sale.

"Nu am dormit", spune el. "Mă tot întreb ce caut aici. Văd poze cu prieteni care se echipează și cer să mă ducă la baza lor și înnebunesc. Am dat un milion de telefoane și am cumpărat un bilet la United Airlines, dar zborul a fost anulat. Apoi am găsit unul pe Delta și tot pe Delta a fost anulat și acel zbor."

Leyb a găsit în cele din urmă un loc în zborul El Al spre Tel Aviv. "Am plătit un preț nebunesc, dar nu asta este problema", spune el. "Oamenii încearcă să găsească orice modalitate de a se întoarce".

Yotam Avrahami, un om de afaceri din New York, a declarat că i-a luat doar 10 minute pentru a decide că trebuie să se întoarcă și să se alăture luptelor. "Am crescut la 50 de minute de Gaza. Am o soție, o fetiță de șapte luni o operațiune completă și clienți, dar le las pe toate deoparte pentru a mă întoarce", a spus el.

„O reminiscență a modului în care oamenii au reacționat la izbucnirea războiului Yom Kippur”

Avrahami este rezervist în Corpul Blindat și a petrecut ore întregi căutând un zbor mai devreme decât cel disponibil mai târziu duminică. "Este prea târziu", spune el. "Echipajul meu este acolo, iar eu am prieteni care sunt ofițeri și au nevoie de oameni.

"Comunitatea israeliană din New York s-a organizat rapid, făcând aranjamente pentru a-i găzdui pe israelienii blocați în oraș din cauza anulării zborurilor. Au organizat o întâlnire pentru a oferi sprijin în centrul evreiesc din Manhattan pentru persoanele care doresc să fie împreună și să se sprijine reciproc.

Consulatul israelian a deschis o cameră de război pentru a ajuta la birocrația consulară și a organiza voluntari care să posteze pe rețelele sociale. Organizațiile evreiești din întreaga țară s-au grăbit să condamne atacul Hamas și să proiecteze un front unit, ceea ce a devenit o raritate în ultima vreme. Organizațiile de stânga, precum J-Street, au declarat că sunt alături de Israel și sunt îngrozite de evenimente.

Eviatar Shamsayev, un profesor în vârstă de 35 de ani, originar din Ierusalim, spune că are prieteni printre cei dispăruți. El a spus că a fost inspirat să se întoarcă în Israel de alți profesori de la școala sa din Manhattan. "A fost o reminiscență a modului în care oamenii au reacționat la izbucnirea războiului Yom Kippur din 1973. Și atunci oamenii au făcut tot ce au putut pentru a se întoarce", spune el.

"Suntem un grup de 50 de persoane care nu am mai fost în rezervă de ani de zile pentru că am trăit în străinătate, dar acum toată lumea va fi voluntar pentru serviciu. Aceasta este o luptă pentru a ne proteja casa. Îmi fierbe sângele. Sora mea m-a sunat de la adăpostul ei, plângând".

El spune că a fost deschis un grup WhatsApp pentru cei care nu pot pleca, dar vor să ajute trimițând pachete sau bani. "Am avut un răspuns uriaș. Nu mai există liberali vs conservatori, acum. Toată lumea este unită în sprijinul Israelului. Ecuația s-a schimbat", spune el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.