Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul a aprobat construcţia a peste 3.000 de locuinţe pentru colonişti în Cisiordania ocupată

IMEMC News
israel knesset

Israelul a aprobat miercuri construcţia a peste 3.000 de locuinţe pentru colonişti în Cisiordania ocupată, a anunţat armata israeliană, după ce administraţia americană a denunţat această politică.

Comitetul de planificare al administraţiei civile a dat undă verde finală pentru 1.800 de locuinţe şi a aprobat alte 1.344 de construcţii, a declarat pentru France Presse un purtător de cuvânt al acestui organism militar responsabil cu afacerile civile în teritoriile palestiniene ocupate.

Aceste autorizaţii se referă la aşezări evreieşti din nordul şi sudul Cisiordaniei.

Anunţurile intervin în urma unei declaraţii critice din partea diplomaţiei americane faţă de politica israeliană de construcţii în colonii, Washingtonul declarându-se "profund preocupat".

"Suntem profund preocupaţi de planul guvernului israelian", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

"Ne opunem ferm extinderii coloniilor, ceva ce este total contrar eforturilor de a reduce tensiunile şi a asigura calmul şi care subminează perspectivele unei soluţii cu două state" israelian şi palestinian, a adăugat el.

Aceasta este una dintre cele mai ferme poziţii adoptate de Statele Unite cu privire la colonizarea israeliană în teritoriile palestiniene de la venirea preşedintelui Joe Biden la Casa Albă la începutul acestui an, notează AFP.

Ministerul Construcţiilor israelian a anunţat de asemenea luni licitaţii pentru alte 1.355 de locuinţe pentru colonişti în Cisiordania.

Comitetul de planificare al administraţiei civile urmează să se întrunească duminică pentru a aproba construcţia a 1.301 locuinţe în Zona C din Cisiordania, sub controlul total al Israelului, potrivit Agerpres.ro.

Proiectul este o "încercare de a legitima colonizarea" israeliană, a declarat Ministerul de Externe palestinian într-un comunicat în august.

ONG-ul israelian anticolonizare "Pace Acum" a denunţat aceste planuri în colonii.

"Guvernul (israelian) şi-a trădat angajamentele de statu-quo prin promovarea unor proiecte distructive, extinzând colonizarea", a declarat ONG-ul într-un comunicat.

Aproximativ 475.000 de colonişti israelieni locuiesc în Cisiordania, un teritoriu ocupat unde trăiesc 2,8 milioane de palestinieni.

Colonizarea israeliană, ilegală conform dreptului internaţional, a continuat sub toate guvernele israeliene din 1967.

Ea s-a accelerat în ultimii ani sub conducerea fostului prim-ministru israelian Benjamin Netanyahu. Succesorul său, Naftali Bennett, se află de la jumătatea lunii iunie în fruntea unei coaliţii heteroclite, mergând de la dreapta radicală până la partide de stânga şi susţinând îngheţarea colonizării.

Aceste anunţuri privind dezvoltarea coloniilor în Cisiordania intervin în momentul în care guvernul a luat măsuri paralele pentru a îmbunătăţi viaţa de zi cu zi a palestinienilor, fără a aborda însă chestiunea delicată a relansării procesului de pace.

În plus, coaliţia lui Bennett trebuie să aibă adoptat un buget de stat de către parlamentari până la jumătatea lunii noiembrie, altfel vor fi convocate noi alegeri.

Totuşi, potrivit ultimelor sondaje, noile alegeri ar putea conduce în special la reducerea numărului de locuri pentru partidele de dreapta ce fac parte din această coaliţie heteroclită, în special cel al prim-ministrului, susţinător al coloniştilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.