Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul a atacat puternic în Gaza și Sudul Libanului - VIDEO/ Update

politico.com
avioane de lupta

UPDATE 7 aprilie 2023, ora 6.41: Israelul a atacat vineri înainte de zori Fâşia Gaza şi Libanul, spunând că vizează ţinte ale mişcării Hamas, după tirul a zeci de rachete împotriva Israelului cu o zi înainte din cele două teritorii.

Loviturile erau în curs de desfăşurare în jurul orei locale 04.30 (01.30 GMT) atât în sudul Libanului, cât şi în Fâşia Gaza, potrivit unui comunicat militar.

Acesta este cel mai recent episod dintr-o creştere bruscă a tensiunii în Orientul Mijlociu începând de miercuri, după o relativă acalmie a conflictului israeliano-palestinian observată de la începutul Ramadanului pe 23 martie.

Au fost auzite explozii puternice în regiunea Tir din sudul Libanului. Un locuitor al taberei de refugiaţi palestinieni Rachidiye, de lângă Tir, Abu Ahmad, a declarat pentru AFP că "cel puţin două obuze au căzut în apropierea taberei". Un corespondent al AFP în această regiune a făcut cunoscut că un obuz a căzut pe acoperişul unei case dintr-o plantaţie din apropierea taberei, provocând pagube materiale.

UPDATE 7 aprilie 2023: 4,40În Fâşia Gaza, raidurile aeriene israeliene au început înainte de miezul nopţii.

În Fâşia Gaza, armata a efectuat în timpul nopţii mai multe raiduri aeriene, vizând tuneluri, o mitralieră grea şi ateliere de fabricare a armelor aparţinând Hamas, mişcare islamistă aflată la putere în acest microteritoriu din 2007, potrivit comunicatelor militare.

Ca răspuns, mai multe rachete au fost lansate dinspre Fâşia Gaza, aparent interceptate de apărarea aeriană israeliană.

Armata israeliană afirmă că "nu va permite organizaţiei teroriste Hamas să opereze din Liban şi ţine statul libanez responsabil pentru orice tir îndreptat (spre Israel) de pe teritoriul său".

Nicio victimă nu a fost raportată imediat de nicio parte în urma ciocnirilor din cursul nopţii, mai scrie AFP.

STIREA INIȚIALĂ

Armata israeliană a lansat joi seară raiduri aeriene asupra Fâşiei Gaza, după ce Israelul a fost vizat cu câteva ore mai înainte de peste treizeci de rachete trase din Liban, un atac de o amploare fără precedent în ultimii 17 ani, relatează presa israeliană, citată de news.ro.

Cel puţin trei explozii au fost auzite în Gaza în jurul orei 23:15, ulterior armata israeliană anunţând că "efectuează lovituri aeriene asupra Fâşiei Gaza".

Presa palestiniană a relatat că membrii Hamas au lansat, la rândul lor, rachete antiaeriene asupra avioanelor israeliene deasupra Fâşiei Gaza, pe fondul atacurilor aeriene în curs, dar astfel rachete, lansate de pe umăr, nu reprezintă o ameninţare pentru avioanele de luptă israeliene, scrie Times of Israel.

Sirenele de avertizare pentru tiruri cu rachete au răsunat în oraşe isreliene din apropierea Fâşiei Gaza, Karmia şi Netiv HaAssara, la graniţa de nord cu Fâşia Gaza.

 

Atacurile aeriene au vizat două tuneluri Hamas şi două fabrici de arme în Gaza

Primul tunel a fost localizat în apropiere de oraşul Beit Hanoun, iar cel de-al doilea, în apropierea oraşului Khan Younis din sudul Fâşiei Gaza. În plus, două locaţii care ar fi fost folosite de Hamas pentru a fabrica arme au fost vizate de raidurile israeliene.

"Loviturile au fost efectuate ca răspuns la încălcările de securitate comise de Hamas în ultimele zile", a precizat armata israeliană, referindu-se la atacurile cu rachete dinspre Fâşia Gaza şi la un atac major cu rachete dinspre Liban, care s-a petrecut joi.

"Armata consideră organizaţia teroristă Hamas responsabilă pentru toate activităţile teroriste care emană din Fâşia Gaza şi va suporta consecinţele încălcărilor de securitate împotriva Israelului", anunţă forţele israeliene.

"Îi vom lovi pe inamicii noştri"

"Îi vom lovi pe inamicii noştri şi ei vor plăti preţul pentru fiecare agresiune", declarase ceva mai devreme premierul israelian Benjamin Netanyahu în deschiderea unei reuniuni a cabinetului de securitate.

În cursul după-amiezii, peste 30 de rachete au fost lansate din Liban spre Israel, o escaladare fără precedent pe frontul israeliano-libanez din 2006 încoace. Armata israeliană a acuzat militanţi palestinieni că se află în spatele acestor tiruri, care s-au soldat cu cel puţin un rănit şi au provocat pagube materiale în ziua Paştelui evreiesc.

Violenţele de la graniţa de nord a Israelului au provocat condamnări şi apeluri la reţinere şi vin după raidul brutal al poliţiei israeliene asupra moscheii Al-Aqsa din Ierusalim, al treilea loc sfânt al islamului, în toiul Ramadanului, acţiuni care au fost denunţate pe scară largă de ţările vecine şi la care mai multe grupări palestiniene au promis că vor riposta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.