Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul a inaugurat un nou aeroport în sudul deşertic pentru a stimula turismul la Marea Roşie

Benjamin Netanyahu

Israelul a inaugurat luni un nou aeroport internaţional în sudul deşertic pentru a stimula turismul cu destinaţia Marea Roşie şi a servi drept alternativă la Tel Aviv, principala sa platformă aeroportuară, în caz de conflict, relatează France Presse, potrivit agerpres.ro.

Citeşte şi: Schimbări MAJORE pentru aplicația WhatsApp: 'Impunem o limită de cinci mesaje, la nivel global'

Ceremonia oficială a avut loc în prezenţa prim-ministrului Benjamin Netanyahu, care a sosit cu avionul la faţa locului.

Comunicaţiile între pilotul avionului premierului şi turnul de control au fost transmise prin difuzoare pentru invitaţii prezenţi la ceremonie, în timp ce Netanyahu a luat locul pilotului pentru a anunţa "Aeroport Ramon, aici zborul Arkia 683, suntem foarte emoţionaţi".

Benjamin Netanyahu, însoţit de ministrul transporturilor Israel Katz şi copiii lui Ilan Ramon, a tăiat panglica marcând deschiderea acestui nou aeroport internaţional.

La început, acest aeroport, denumit după numele primului astronaut israelian, mort în 2003 în explozia navetei spaţiale americane Columbia, va deservi doar zboruri interne ale companiilor israeliene Arkia şi Israir. Data la care aeroportul va primi şi zboruri internaţionale nu este încă stabilită. El ar putea primi în cele din urmă mari transportatori din întreaga lume.

Potrivit website-ului său, capacitatea iniţială va fi de 2 milioane de pasageri pe an, dar va creşte la 4,2 milioane până în 2030.

Aeroportul dispune de o pistă de 3.600 de metri, o platformă de parcare a nouă avioane de mare capacitate şi instalaţii pentru transportul de marfă.

Aeroportul se află la 18 km de staţiunea israeliană Eilat şi de portul iordanian adiacent Aqaba.

Companiile aeriene low-cost şi charter care utilizează în prezent aeroportul Ovda, la 60 de kilometri de Eilat, vor opera de la Ramon, potrivit site-ului.

Ramon va înlocui de asemenea micul aeroport municipal din Eilat, unde pista folosită de avioane este aproape de construcţiile urbane.

Costul construcţiei a ajuns la 455 milioane de dolari (395 milioane de euro). Lucrările au fost lansate în 2013.

Potrivit Autorităţii aeronautice din Israel (IAA), planurile au fost revizuite de mai multe ori pentru a ţine cont de lecţiile războiului purtat de Israel în 2014 în Fâşia Gaza controlată de islamiştii palestinieni Hamas.

"În caz de urgenţă, la Ramon vor putea ateriza şi să rămână parcate nu doar toate avioanele civile ale Israelului, dar şi aparate suplimentare", a declarat IAA.

În urma lansării unei rachete de către Hamas asupra unui sector situat în perimetrul aeroportului Ben-Gurion din Tel Aviv, companiile aeriene străine şi-au suspendat zborurile către Israel în 2014.

Potrivit media israeliene, o îngrădire "inteligentă" antirachetă de 26 metri înălţime şi 4,5 km lungime ar urma să protejeze aeroportul Ramon, situat alături de frontiera cu Iordania, singura ţară arabă împreună cu Egiptul care are relaţii diplomatice cu Israelul.

Turismul este pentru Israel o sursă importantă de venituri. Acestea au ajuns la 5,8 miliarde de dolari în 2017, ultimul an pentru care sunt disponibile statistici.

Numărul turiştilor în această ţară de aproape 9 milioane de locuitori a atins anul trecut recordul de 4,1 milioane, potrivit Ministerului Turismului.

Vizitatorii din Statele Unite, Rusia, Franţa, Germania şi Marea Britanie au format cele mai mari contingente de turişti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.