Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul a lovit Iranul cu o rachetă supersonică de o jumătate de tonă: ce mesaj a vrut să transmită Teheranului

iai.co.il
racheta rampage

Israelul a folosit o rachetă supersonică cu rază lungă de acțiune în atacul său asupra Iranului de la începutul acestei săptămâni, a anunțat postul de televiziune israelian Kan, potrivit The Times of Israel.

Oficialii americani au declarat că Israelul a efectuat vineri un atac cu rachete asupra unei baze militare din apropierea orașului Isfahan, Iran. Israelul nu a confirmat rapoartele, în timp ce Iranul a încercat să minimalizeze incidentul, făcând referire doar la dronele de mici dimensiuni folosite în atac, despre care ministrul său de externe a spus că sunt "ca niște jucării cu care se joacă copiii noștri".

Identificată în fotografii

Deși rămâne neclar ce arme au fost folosite în atac, Kan a relatat că Israelul a folosit o rachetă aer-sol "Rampage", susținând că aceasta a fost identificată în fotografii și că daunele provocate de atac au fost în concordanță cu un atac Rampage.

Ce date se cunosc despre racheta Rampage

Racheta Rampage a fost proiectată de Israel Aerospace Industries (IAI ) pentru a fi folosită împotriva unor ținte precum "centre de comunicații și de comandă, baze ale forțelor aeriene, centre de întreținere și infrastructură", potrivit site-ului companiei.

Compania descrie racheta, care cântărește 1.250 de kilograme, ca fiind "o armă de atac de precizie cu rază lungă de acțiune, aer-sol, fără vizor".

Are capacitatea de a zbura cu 1.250 de mile pe oră și o rază de acțiune de până la 190 de mile. Poate fi lansată de la o aeronavă sau ca sistem autonom și folosește navigația cu ghidare GPS/INS și capacități anti-bruiaj, adaugă acesta. Are un focos de fragmentare a exploziei sau un focos de uz general.

Doi oficiali occidentali au declarat că lovitura israeliană asupra Iranului, care a fost lansată ca răspuns la atacul Iranului asupra Israelului de săptămâna trecută, a fost menită să arate Teheranului că poate eluda sistemele sale de apărare aeriană fără a fi detectat, a relatat The New York Times.

Business Insider a contactat IDF și IAI pentru comentarii.

Anul trecut s-a raportat că Forțele Aeriene Regale din Marea Britanie au luat în considerare cumpărarea armei israeliene avansate pentru a-și reface stocurile de rachete, după ce a donat multe dintre propriile rachete de croazieră Storm Shadow Ucrainei.

Rampage este considerată o alternativă economică care costă sute de mii de dolari față de costul de 3 milioane de dolari al fiecărei Storm Shadow, a relatat The National.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.