Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul a redeschis singurul său punct de trecere pentru mărfuri spre Fâşia Gaza, după mai multe săptămâni de puternice tensiuni

captura YouTube
Israel Gaza Ciseiordania

Israelul a redeschis miercuri singurul său punct de trecere pentru mărfuri spre Fâşia Gaza, după mai multe săptămâni de puternice tensiuni de-a lungul frontierei cu teritoriul palestinian sub blocadă, informează France Presse, potrivit Agerpres.

Zeci de camioane transportând mai ales combustibil au trecut prin Kerem Shalom (Kerem Abu Salem în limba arabă), singurul punct de trecere pentru mărfuri între Israel şi Fâşia Gaza. Acest pasaj de trecere a fost în cea mai mare parte închis din iulie ca represalii pentru actele ostile palestiniene lansate de pe acest teritoriu şi ciocnirile de-a lungul frontierei. 

Din 9 iulie, Israelul a blocat trecerea majorităţii mărfurilor la Kerem Shalom, inclusiv livrările de combustibil, esenţiale în enclavă. 

Israelul a lăsat să treacă numai mărfuri cu caracter "umanitar": alimente, medicamente şi material medical.

Citește și: Statele Unite încearcă să determine Iranul să se ''predea'' prin sancţiunile impuse

Israelul a anunţat marţi că va redeschide total Kerem Shalom dacă persistă calmul observat în ultimele zile după săptămâni de tensiuni. Israelul a anunţat de asemenea că intenţionează să extindă zona de pescuit în largul coastei Fâşiei Gaza la nouă mile marine. Această zonă fusese redusă ca represalii. 

Tensiunile au crescut cu Israelul în şi în jurul Fâşiei Gaza după ce la 30 martie a început o mobilizare împotriva blocadei israeliene impuse de peste 10 ani, dar şi pentru dreptul palestinienilor de a se întoarce pe pământurile de pe care au fost izgoniţi sau au fugit la crearea statului Israel în 1948. 

După escaladarea tensiunilor joi între Israel şi mişcarea islamistă Hamas ce conduce Gaza, un armistiţiu a fost instaurat prin intermediul Egiptului vecin şi Naţiunilor Unite, potrivit unei surse apropiate negocierilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.