Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul amenință cu invadarea Fâșiei Gaza

israel gaza



Armata israeliană, după ce-a primit ''undă verde'' din partea Cabinetului israelian de securitate pentru accentuarea ofensivei sale, intrată în a noua zi, a anunţat că le-a adresat avertismente locuitorilor din nord-estul Fâşiei Gaza pentru a le cere evacuarea locuinţelor. 

''Nerespectarea acestor ordine va pune în pericol vieţile voastre şi pe cele ale familiilor voastre'', se afirmă în mesajele înregistrate, destinate locuitorilor din zonele Shejaia şi Zeitoun, aproape de frontiera cu Israelul, fiind vizate circa 100.000 de persoane.

Potrivit experţilor israelieni, scopul incursiunilor terestre este distrugerea buncărelor şi a tunelurilor care le-au permis palestinienilor, totuşi slab înarmaţi, să reziste bombardamentelor aeriene şi navale ale forţelor israeliene trăgând în continuare salve de rachete.

Bombardamentele israeliene s-au soldat cu moartea a cel puţin şapte palestinieni în primele ore ale zilei, s-a aflat de pe lângă serviciile de sănătate ale teritoriului, ridicând bilanţul la 202 palestinieni ucişi, în cea mai mare parte civili.

Conform unui bilanţ întocmit de Israel, 26 de rachete palestiniene trase dinspre Fâşia Gaza au aterizat pe teritoriul său. Unele au lovit Tel Avivul, unele au fost interceptate de sistemul Iron Dome, iar altele au atins solul fără să provoace victime, au indicat serviciile de urgenţă.

Marile puteri fac apel la calm. Ele se tem în legătură cu creşterea bruscă a numărului de victime dacă Israelul decide să trimită pe teritoriul Fâşiei Gaza zeci de mii de soldaţi pe care el i-a mobilizat. Fâşia Gaza este una dintre zonele cele mai dens populate din lume.

Marţi, guvernul israelian şi-a suspendat timp de şase ore operaţiunile militare după ce-a acceptat armistiţiul propus de către Egipt, dar armistiţiul n-a pus capăt tirurilor de rachete ale mişcării palestiniene radicale Hamas, care deţine controlul în Fâşia Gaza.

Unul din tirurile cu rachete a costat marţi viaţa unui civil israelian, prima victimă din Israel de la declanşarea confruntărilor. 

''Ar fi fost de preferat o rezolvare pe cale diplomatică şi aceasta a fost ceea ce noi am încercat să facem acceptând propunerea egipteană de încetare a focului, dar Hamas nu ne lasă altă opţiune decât cea de a extinde şi de a intensifica operaţiunile pe care noi le întreprindem împotriva sa'', a declarat Benjamin Netanyahu într-o alocuţiune televizată.

''Ideea, acum, este de a continua loviturile aeriene şi, dacă este necesar, de a intra cu forţele terestre într-o manieră tactică şi ponderată'', a declarat un responsabil israelian după o reuniune a Cabinetului de securitate ce a avut loc în cursul nopţii de marţi spre miercuri.

Săptămâna trecută, Israelul a aruncat în aer un tunel care trecea pe sub frontieră şi estimează că islamiştii Hamas din Fâşia Gaza au săpat numeroase alte tuneluri pentru operaţiuni de infiltrare către oraşe aflate în sudul Israelului.

Hamas nu face un mister din operaţiunea sa privind tunelurile împotriva inamicului israelian. Într-o înregistrare video pot fi văzuţi combatanţi palestinieni transportând rachete printr-un tunel îngust pentru a le pune într-un lansator ce părea că este îngropat într-o livadă. Proiectilele au fost apoi lansate.

Potrivit unor informaţii din presă, armata israeliană nu dispune decât de o singură unitate consacrată depistării tunelurilor, denumită ''Dihorii''. Din ea fac parte câteva zeci de comandouri echipate cu aparate respiratorii, câini special dresaţi şi roboţi-cercetaşi.

Se pare că Israelul a întâmpinat multe dificultăţi în ce priveşte detectarea reţelei subterane a combatanţilor palestinieni din cauza tirurilor de rachete provenind dinspre Fâşia Gaza, lansate în continuu, în pofida loviturilor aeriene asupra unor locuri suspecte, lovituri intense şi elaborate, efectuate de drone pe baza datelor furnizate de serviciile de informaţii.

sursa: agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.