Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul anunță război cu extremiștii evrei

Agerpres
Israel flag

Guvernul israelian, supus unor puternice presiuni, a anunţat duminică adoptarea unor măsuri punitive împotriva extremiştilor evrei după uciderea unui bebeluş palestinian, care a ars de viu, şi moartea unei adolescente evreice, care a fost înjunghiată împreună cu alte cinci persoane în timpul paradei gay la Ierusalim joi seara, premierul Benjamin Netanyahu promiţând o 'toleranţă zero' extremismului, informează AFP.

La Ierusalim, confruntări i-au opus din nou pe palestinieni poliţiştilor israelieni pe Esplanada Moscheilor înaintea revenirii la calm, după două zile de proteste în Cisiordania şi Ierusalim, care au degenerat în adevărate lupte cu armata israeliană.

Un bebeluş palestinian de 18 luni a ars de viu vineri după un atac al extremiştilor evrei care au aruncat coctailuri Molotov în locuinţa familiei sale din nordul Cisiordaniei. Părinţii şi fratele lui au fost spitalizaţi în stare critică şi se zbăteau duminică încă între viaţă şi moarte, potrivit medicilor.

În cursul serii, doi adolescenţi palestinieni au pierit sub gloanţele armatei israeliene. Joi, la Ierusalim, un extremist evreu recidivist a atacat cu cuţitul participanţi la parada gay, făcând şase răniţi, între care o adolescentă care a decedat duminică.

Dezaprobarea acestor fapte a fost generală, de la opoziţia israeliană până la ONU, atacurile fiind considerate posibile din cauza impunităţii de care se bucură - potrivit diferitelor organizaţii neguvernamentale - coloniştii şi alţi activişti de extremă-dreaptă. Manifestaţii au avut loc sâmbătă în tot Israelul pentru a denunţa aceste atacuri.

Premierul Benjamin Netanyahu a promis duminică 'toleranţă zero' extremiştilor evrei, iar ministrul apărării Moshe Yaalon a autorizat plasarea în detenţie administrativă a extremiştilor evrei. Această măsură, rezervată de obicei palestinienilor, ar putea da anchetatorilor suficient timp pentru a reuni probele necesare unui proces.

Dar la trei zile după moartea bebeluşului palestinian, autorii atacului sunt în continuare neprinşi, iar palestinienii îşi pun puţină speranţă în guvernul israelian pe care susţinătorii colonizării şi ai dreptei naţionaliste şi religioase îl susţin, comentează AFP.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.