Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul anunță extinderea zonei de pescuit autorizată în largul Fâşiei Gaza

VOX
Gaza israel

Israelul a anunţat luni extinderea zonei de pescuit acordată locuitorilor din Fâşia Gaza şi a importurilor autorizate în această enclavă, cele mai noi măsuri care urmăresc relaxarea controlului impus în timpul conflictului sângeros din mai dintre statul evreu şi mişcarea islamistă Hamas, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

"Ca urmare a situaţiei calme recente în privinţa securităţii (...), zona de pescuit a Fâşiei Gaza va fi extinsă de la 9 la 12 mile nautice, începând din această dimineaţă (luni - n.r.)", a transmis într-un comunicat COGAT, un organism israelian din cadrul Ministerului Apărării însărcinat cu operaţiuni civile în Teritoriile Palestiniene.

"Importurile dinspre Israel în Fâşia Gaza de echipamente medicale, echipamente de pescuit, materiale de bază pentru industrie şi textile" vor fi din nou permise, precum şi "exporturile de textile din Fâşia Gaza spre Israel", se mai arată în comunicat.

Măsurile fac parte din relaxarea de către Israel a restricţiilor impuse Fâşiei Gaze în timpul conflictului sângeros de 11 zile din mai când s-a luptat cu mişcarea islamistă Hamas, la putere în enclava palestiniană.

În iunie, Israelul a autorizat reluarea de livrări de carburant către gaza pentru producţia de electricitate şi importul de materii prime pentru "uzinele civile esenţiale", reluarea anumitor exporturi de produse agricole şi de haine, dar şi a serviciilor poştale spre teritoriul palestinian.

Israelul a extins de asemenea atunci zona de pescuit de la şase la nouă mile marine.

Fâşia Gaza, unde trăiesc două milioane de palestinieni, cu o mare densitate a populaţiei, este supusă unei blocade israeliene de peste 15 ani.

Un acord de încetare a focului intrat în vigoare la 21 mai a pus capăt celui mai sângeros conflict dintre Israel şi Hamas de după 2014.

Între 10 şi 21 mai, 260 de palestinieni au fost ucişi de loviturile israeliene asupra Fâşiei Gaze, printre ei şi combatanţi, conform autorităţilor locale. În Israel, tirurile de rachetă dinspre Gaza au făcut 13 morţi, între care un soldat, conform poliţiei şi armatei.

De atunci, armistiţiul a fost în mare parte respectat, deşi militanţi palestinieni au lansat baloane incendiare care au declanşat incendii în Israel, autorităţile de aici răspunzând cu atacuri aeriene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.