Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul blochează Cisiordania şi Fâşia Gaza

Armata israeliană a blocat marţi Cisiordania şi toate punctele de trecere între Israel şi Fâşia Gaza pentru a contracara orice fel de violenţă cu ocazia Yom Kippur, cea mai solemnă zi a calendarului evreiesc, relatează AFP, potrivit agerpres.

Citeşte şi: Stare de alertă în Israel. Autorităţile se tem de atacuri în pragul sărbătorilor evreieşti

Aceste restricţii de circulaţie, instituite pentru un interval de 48 de ore, nu îi vizează decât pe palestinieni şi pe cei aproximativ 400.000 de colonişti evrei care trăiesc în Cisiordania, a indicat armata.

Fâşia Gaza se află sub blocadă israeliană din 2006, dar Israelul permite de obicei trecerea unui număr de persoane din enclava palestiniană, din motive profesionale sau medicale, notează AFP.

Un important deputat britanic compară acţiunile Rusiei din Siria cu cele ale naziştilor în Guernica

Forţele israeliene sunt în stare de alertă după un atentat sângeros, comis duminică la Ierusalim, în contextul în care, în 2015, perioada sărbătorilor evreieşti a fost marcată de un val de violenţe, care continuă şi în prezent.

"Cisiordania a fost închisă de luni, la miezul nopţii, la fel şi punctele de trecere spre Fâşia Gaza, pâna miercuri la miezul nopţii", a indicat un purtător de cuvânt al armatei israeliene, care a lăsat să se înţeleagă totuşi că se va permite trecerea persoanelor în cazuri umanitare, cum ar fi urgenţele medicale.

Sărbătoarea de Yom Kippur sau Ziua Ispăşirii se marchează de marţi seara până miercuri seara.

Poliţia a anunţat desfăşurarea unor unităţi suplimentare în Israel şi la Ierusalim, în special în Oraşul vechi şi în apropiere de Zidul Plângerii, loc sfânt al iudaismului. Credincioşii evrei se adună cu zecile de mii de Yom Kippur şi de sărbătoarea Sucot sau sărbătoarea Tabernacolelor (Corturilor).

Peste 3.000 de poliţişti au fost mobilizaţi la Ierusalim pentru aceste sărbători, a indicat poliţia.

Totodată, armata israeliană a anunţat că a distrus în noaptea de luni spre marţi domiciliul din Cisiordania al unui palestinian condamnat la închisoare pe viaţă pentru uciderea unui cuplu de colonişti evrei, sub ochii copiilor lor, acum un an. Domiciliul lui Amjad Aliwi, un apartament situat la etajul al treilea al unui imobil rezidenţial din Nablus, a fost distrus cu explozibili, a confirmat poliţia palestiniană.

Citeşte şi: Rusia îşi retrage avioanele de război din Belarus

Potrivit armatei israeliene, Amjad Aliwi făcea partea din "celula teroristă responsabilă de planificarea şi executarea atacului din 1 octombrie 2015, în care Naama şi Eitan Henkin au fost ucişi", el "cumpărând arma folosită în atac".

Cuplul Henkin, care circula la bordul unei maşini între coloniile israeliene Elon Moreh şi Itamar, la est de Nablus, a fost împuşcat mortal nu departe de localitatea palestiniană Beit Fourik, sub privirile celor patru copii.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.