Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul ia măsuri pentru civilii din Gaza: se redeschide a doua dintre cele trei conducte de apă către Fâșie

harta fasia gaza

Israelul a redeschis cea de-a doua dintre cele trei conducte de apă care furnizează apă în Fâșia Gaza, permițând ca un total de 28,5 milioane de litri pe zi să curgă din Israel în teritoriul condus de Hamas, potrivit legăturii militare israeliene cu teritoriul palestinian, informează Times of Israel.

Colonelul Elad Goren, din cadrul IDF, care conduce departamentul civil al Coordonatorului activităților guvernamentale în teritorii (COGAT), a anunțat duminică că a doua conductă a fost redeschisă sâmbătă.

Furnizarea unui total de 28,5 milioane de litri de apă potabilă pe zi reprezintă puțin peste jumătate din cele aproximativ 49 de milioane de litri pe zi pe care Israelul le furniza înainte ca masacrele din 7 octombrie ale Hamas să declanșeze războiul cu statul evreu.

În cadrul unei ședințe de informare pentru jurnaliștii străini, Goren a declarat că în prezent se furnizează suficientă apă în Gaza pentru nevoile umanitare de bază și a insistat că nu există o lipsă de alimente sau de apă pentru locuitorii teritoriului.

El a adăugat că volumul de ajutor umanitar care va fi transferat în teritoriu va "crește dramatic" în următoarele săptămâni.

"Am adunat o echipă de experți care evaluează zilnic situația umanitară din Gaza", a declarat Goren în timpul briefingului de duminică.

El a precizat că COGAT, o unitate din cadrul Ministerului Apărării, este în contact zilnic cu agențiile umanitare internaționale care operează în Gaza pentru a-și actualiza evaluarea situației umanitare și că monitorizează îndeaproape aprovizionarea cu apă, alimente și energie, precum și cerințele în materie de sănătate.

Doar 9% din apa folosită în Gaza este furnizată de Israel pe timp de pace

La 9 octombrie, Israelul a întrerupt furnizarea de apă prin conducte pe care o trimite în Gaza, care reprezintă aproximativ 9% din aprovizionarea cu apă a enclavei de coastă în timp de pace.

Agențiile ONU au raportat că aprovizionarea prin intermediul uneia dintre conducte a fost reluată marțea trecută, la o rată redusă, dar că miercuri aceasta era la capacitate maximă, furnizând 14,4 milioane de litri de apă pe zi.

COGAT a declarat că, odată cu deschiderea celei de-a doua conducte, există acum suficientă apă și alimente pentru a răspunde cerințelor umanitare din Gaza, adăugând că agenția monitorizează în mod constant situația umanitară din teritoriu.

Restul apei din Gaza a fost furnizat în timp de pace de autoritățile din teritoriul condus de Hamas prin intermediul apei desalinizate de la cele trei mari uzine de desalinizare din Gaza și a apei pompate din acviferul de coastă, care trebuie purificată în instalații de tratare a apei pentru a deveni potabilă.

Cel puțin două dintre uzinele de desalinizare funcționează la o anumită capacitate, deși în prezent nu se cunoaște starea instalațiilor de tratare a apei.

Goren a remarcat în timpul ședinței sale de informare că una dintre cele trei conducte de apă din Israel către Gaza a fost scoasă din funcțiune de Hamas în atacul terorist din octombrie, la 7 octombrie, și trebuie reparată.

Goren a repetat afirmația FDI că în Gaza există rezerve de combustibil pentru diverse nevoi umanitare.

El a subliniat că unele spitale și agenții ONU au avertizat că rezervele de combustibil sunt pe cale să se epuizeze de aproape două săptămâni și a spus că Hamas a distribuit combustibil spitalelor și altor facilități pentru a le menține în funcțiune cu ajutorul generatoarelor diesel.

Goren a spus că acest lucru a fost făcut parțial pentru a menține spitalele ocupate cu pacienți, deoarece Hamas a construit centre de comandă și control sub aceste unități sanitare și le folosește ca scuturi umane pentru luptătorii săi.

"Spitalele sunt infrastructuri operaționale militare", a adăugat el.

Goren a declarat că "sute de tone" de provizii umanitare au fost furnizate până acum în Gaza printr-un mecanism comun gestionat împreună cu SUA, Egipt și ONU.

Ajutoarele trec din Israel în Egipt prin punctul de trecere a frontierei Nitzana dintre cele două țări, la sud de Gaza, unde sunt supuse unui control de securitate. Apoi este trecut prin punctul de trecere Rafah de la frontiera dintre Egipt și Gaza și este transferat agențiilor ONU pentru a fi distribuit.

"Încercăm să acționăm în conformitate cu legile internaționale ale războiului pentru a minimiza orice prejudiciu adus civililor, dar războiul are consecințe", a declarat Goren. "Dar Hamas a pornit un război împotriva statului Israel, iar guvernul său [al Hamas] face rău și îi exploatează pe cei care încearcă să nu ia parte la terorism."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.