Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul își continuă operațiunile militare în Gaza. Aviația israeliană a bombardat pozițiile Hamas după ce din enclavă au fost lansate baloane incendiare

captura YouTube
Israel Gaza Ciseiordania

Aviaţia israeliană a anunţat joi dimineaţă noi bombardamente asupra poziţiilor Hamas în Fâşia Gaza, ca represalii la lansarea de baloane incendiare din enclava palestiniană spre Israel, un scenariu ce ridică temeri cu privire la o nouă escaladare militară, relatează France Presse preluat de agerpres.

În ultima săptămână, armata israeliană a revendicat o serie de lovituri aeriene nocturne împotriva poziţiilor Hamas, gruparea islamistă armată la putere în Fâşia Gaza, ca răspuns la lansarea de baloane dintre care unele au provocat incendii pe terenuri agricole în sudul Israelului dar nu au făcut victime.

Ca răspuns la lansarea de proiectile, Israelul a închis de asemenea începând de marţi punctul de trecere de la Kerem Shalom pe unde intră mărfurile în Gaza, o fâşie de pământ cu două milioane de locuitori dintre care mai mult de jumătate trăiesc sub pragul sărăciei potrivit Băncii Mondiale.

Miercuri seară, Israelul, care menţine o blocadă asupra Gazei de mai bine de un deceniu, a anunţat reducerea "imediată" a zonei de pescuit din Marea Mediterană pentru locuitorii Gazei, de la cincisprezece la opt mile marine, înainte de a anunţa noi lovituri joi dimineaţă devreme.

"Avioanele de luptă şi tancurile au lovit o serie de ţinte militare ale Hamas în Fâşia Gaza", a declarat armata israeliană într-un scurt comunicat.

"Printre ţintele lovite se numără un sit militar folosit pentru forţele navale ale Hamas, infrastructură subterană şi posturi de observaţie", a adăugat armata, care a declarat că a acţionat ca "răspuns" la continuarea lansării baloanelor incendiare.

În Fâşia Gaza, o sursă de securitate palestiniană a confirmat loviturile israeliene care au "avariat" mai multe "situri" ale Hamas şi "reşedinţe", dar "fără a face răniţi".

Hamas şi Israelul au purtat trei războaie (2008, 2012, 2014) după ce mişcarea islamistă a luat controlul asupra Fâşiei Gaza în 2007.

În ciuda unui armistiţiu anul trecut, favorizat de ONU, Egipt şi Qatar, cele două părţi se confruntă sporadic cu tiruri de rachete, obuze de mortieră sau baloane incendiare lansate din Gaza, precum şi lovituri de represalii ale armatei israeliene.

Potrivit analiştilor, tirurile din Gaza au ca scop adesea să facă presiune asupra Israelului pentru a da undă verde intrării ajutorului financiar din Qatar în enclavă, aşa cum prevede acordul de armistiţiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.