Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul propune un al doilea armistițiu în Gaza pentru recuperarea ostaticilor/ Ajutorul pentru palestinieni poate fi triplat

ndtvimg.com
Isaac Herzog

Preşedintele israelian, Isaac Herzog, a declarat marţi în faţa unui grup de ambasadori din 80 de ţări că Israelul este pregătit pentru o a doua încetare a focului în Gaza, în schimbul eliberării mai multor ostatici deţinuţi de Hamas şi pentru a permite ca mai multe ajutoare să ajungă în enclava palestiniană asediată, relatează The Times of Israel.

"Israelul este pregătit pentru o altă pauză umanitară şi pentru un ajutor umanitar suplimentar pentru a permite eliberarea ostaticilor", a declarat Herzog, al cărui rol public este în mare parte ceremonial. "Responsabilitatea revine în totalitate lui Sinwar (liderul Hamas din Gaza - n.r.) şi conducerii Hamas", le-a spus el ambasadorilor, citat într-un comunicat transmis de Preşedinţie.

Pauza de şapte zile de luna trecută a adus acasă 105 ostatici.

Herzog i-a informat pe ambasadorii străini din Israel despre războiul din Gaza, punând accentul pe efortul umanitar al Israelului, potrivit biroului său. El a îndemnat organizaţiile internaţionale să facă mai mult pentru a facilita furnizarea de asistenţă în Gaza. "Cantitatea de ajutor umanitar poate fi triplată instantaneu", a susţinut el, afirmând că Israelul a inspectat zilnic sute de camioane la punctul său de trecere Nitzana, dar că agenţiile ONU şi alţi parteneri de pe teren nu au reuşit să ţină pasul, ceea ce a dus la intrarea a doar 100-125 de camioane pe zi.

ONU a respins această afirmaţie, spunând că bombardamentele israeliene au făcut foarte dificilă livrarea în siguranţă a ajutoarelor. SUA au susţinut că blocajul s-a datorat refuzului Israelului de a redeschide punctul de trecere Kerem Shalom. Statele Unite au convins în cele din urmă Israelul să facă acest pas, iar duminică aproape 200 de camioane cu ajutoare au intrat în Gaza pentru prima dată de la armistiţiu.

"Se poate tripla cu uşurinţă cantitatea de camioane, dacă ar exista doar un efort din partea Naţiunilor Unite şi a partenerilor săi. Lumea trebuie să ştie că s-ar fi putut intra în Gaza cu zeci de mii de tone pe zi în plus", a afirmat Herzog.

Preşedintele a subliniat că Israelul nu se află într-un război cu poporul palestinian, ci luptă împotriva duşmanului său, organizaţia teroristă Hamas, se mai arată în comunicatul Preşedinţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.