Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul renunţă la detectoarele de metale instalate pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim

Israel flag

Guvernul israelian a anunţat marţi că renunţă la detectoarele de metale instalate pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim şi le va înlocui cu măsuri mai discrete de securitate, informează Reuters, conform agerpres.ro

Cabinetul condus de premierul Benjamin Netanyahu a luat decizia după a doua şedinţă de luni, care a durat câteva ore; duminică, miniştrii se despărţiseră fără o concluzie. 

Detectoarele fuseseră amplasate pentru controlul accesului în cel de-a treilea loc sfânt pentru musulmani, după Mecca şi Medina. Situl din centrul vechi al Ierusalimului unde se găseşte moscheea al-Aqsa este considerat sacru şi de evrei, care îl numesc Muntele Templului. Acolo, pe 14 iulie, trei arabi israelieni au ucis cu focuri de arma doi poliţişti, apoi au fost doborâţi la rândul lor de forţele de securitate. Ca reacţie, Israelul a interzis accesul pe Esplanadă timp de două zile, apoi a luat măsuri sporite de securitate care au provocat reacţia violentă a palestinienilor, precum şi manifestaţii de protest şi reacţii politice în mai multe state arabe. 

La sfârşitul săptămânii trecute, a avut loc o escaladare a evenimentelor sângeroase: cinci palestinieni au fost ucişi în ciocniri cu forţele de securitate, iar numărul răniţilor a fost de ordinul sutelor; în Iordania, un agent de securitate al ambasadei israeliene a împuşcat mortal un localnic care îl atacase şi încă unul care se afla în apropiere; într-o colonie evreiască din Cisiordania, un palestinian a ucis cu cuţitul trei evrei. 

Luni, urma să se întrunească la New York Consiliul de Securitate al ONU, pentru a dezbate situaţia. Înaintea reuniunii, ambasadorul israelian Danny Danon a făcut cunoscut că ţara sa doreşte detensionarea situaţiei de la Ierusalim, dar intenţionează să garanteze securitatea. Reprezentantul special al Naţiunilor Unite pentru Orientul Mijlociu, Nikolai Mladenov, a avertizat că dacă criza nu va fi soluţionată până vineri, în vederea rugăciunilor de sfârşit de săptămână, costurile vor fi "potenţial catastrofale, dincolo de zidurile Oraşului Vechi".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.