Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul şi Iordania au semnat un acord pentru curăţarea şi restabilirea debitului râului Iordan

Agerpres.ro
râul Iordan

Israelul şi Iordania au anunţat joi că au semnat un acord pentru curăţarea şi restabilirea debitului râului Iordan, care formează graniţa naturală dintre cele două ţări, al cărui nivel scade din cauza poluării şi a schimbărilor climatice, relatează AFP.

O declaraţie de intenţie a fost semnată între ministrul israelian al Mediului, Tamar Zandberg, şi ministrul iordanian al Apei şi Irigaţiilor, Mohammad al-Najjar, în marja COP27 care se desfăşoară la Sharm el-Sheikh, în Egipt.

"Acest acord demonstrează dorinţa de cooperare în domeniul mediului între Israel şi Iordania, (...) care trebuie să lucreze împreună (...) mai ales în faţa schimbărilor climatice globale şi regionale care ne ameninţă pe toţi", a spus ministrul israelian.

Ministerul Apei din Iordania a declarat că speră ca acordul să contribuie la furnizarea "unei cantităţi mai mari de apă pentru locuitorii de pe ambele maluri ale râului, inclusiv pentru palestinieni", potrivit unui comunicat publicat de agenţia de presă Petra.

"Restabilirea şi protecţia Iordanului împotriva poluării este extrem de importantă având în vedere scăderea precipitaţiilor şi a cantităţii de apă naturală disponibilă în râu, care creează o criză ecologică gravă în regiune", a spus Ministerul israelian al Mediului, potrivit Agerpres.

Potrivit ONG-ului Ecopeace, debitul râului Iordan a scăzut în 50 de ani de la 1,3 miliarde de metri cubi la 30 de milioane de metri cubi.

"Restabilirea râului Iordan este o măsură esenţială de adaptare la schimbările climatice care poate contribui la recuperarea a 50% din biodiversitatea pierdută în zeci de ani de poluare şi deviere a apei", a subliniat organizaţia.

"În prezent provocarea este să găsim finanţarea necesară din partea comunităţii internaţionale, în special pentru iordanieni şi palestinieni pentru a construi staţii de epurare şi sisteme de evacuare a apelor uzate", a declarat directorul organizaţiei, Gidon Bromberg.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.