Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul transmite Poloniei să schimbe legea privind Holocaustul

lagar holocaust

Ministerul de Externe israelian a declarat marţi că speră la amendarea legii poloneze privind Holocaustul, semnată de preşedintele polonez Andrzej Duda, manifestând mult mai multă reţinere ca înainte în această controversă, informează AFP. Cu riscul de a irita şi mai mult Israelul, SUA şi Ucraina, preşedintele Poloniei a decis marţi că va semna legea care interzice să se vorbească de 'lagăre ale morţii poloneze' şi pedepseşte cu trei ani de închisoare persoanele, inclusiv străinii, care acuză naţiunea sau statul polonez de participare la crimele naziste, conform Agerpres.

Cu toate acestea, el a cerut Curţii Constituţionale să verifice conformitatea textului cu Legea fundamentală în ceea ce priveşte libertatea de exprimare şi să facă precizări la prevederea care stipulează pedepse cu închisoarea pentru autorii acuzaţiilor.

Conducătorii israelieni au reacţionat virulent faţă de adoptarea acestui text de către parlamentul polonez, considerând aceasta drept o încercare - ceea ce Varşovia dezminte - de negare a participării unor polonezi la genocidul evreilor, sau chiar de a împiedica supravieţuitorii Holocaustului să-şi povestească experienţa.

Ministerul de Externe israelian a afişat o poziţie mult mai reţinută marţi, luând act de cererea adresată Curţii Constituţionale.

'Sperăm ca înainte de încheierea deliberărilor de către Curte să ne punem de acord asupra modificărilor şi corecţiilor', se menţionează într-un comunicat al MAE israelian.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat săptămâna trecută că Israelul nu are 'nicio toleranţă pentru distorsionarea adevărului şi rescrierea istoriei sau negarea Holocaustului'.

Organizaţia neguvernamentală israeliană From the Depths, care activează în domeniul educaţiei despre Holocaust, a anunţat marţi că a anulat organizarea unui eveniment planificat la Varşovia şi la care urma să participe ministrul educaţiei israelian Naftali Bennett. Acesta a avut recent luări de poziţii dure împotriva statului polonez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.