Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul va fi reprezentat la prezentarea părţii economice a planului de pace american la conflictul israeliano-palestinian, în Bahrain

palestina israel palestina violente confruntari

Israelul urmează să fie reprezentat la conferinţa - prevăzută la sfârşitul lui iunie, la care sunt aşteptaţi reprezentanţi ai unor ţări arabe - în Bahrain, unde urmează să fie prezentată partea economică a planului de pace american la conflictul siareliano-palestinian, a anunţat ministrul israelian de Externe Israel Katz, relatează news.ro.

”Israelul va fi reprezentat la atelierul economic din Bahrain într-un mod care va fi decis ulterior”, a anunţat duminică seara, pe Twitter, Israel Katz.

Ministerul israelian de Externe, contactat de AFP, nu a făcut alte precizări cu privire la natura unei reprezentări israeliene, dacă urmează să fie constituită din oficiali şi oameni de afaceri.

Citește și: Victor Ciutacu sare în apărarea lui Liviu Dragnea! Mesaj dur pentru liderii politici .

O participare a unor oficiali israelieni ar fi semnificativă.

Dintre ţările arabe, Israelul a făcut pace doar cu Egiptul şi Arabia. Ţările arabe au făcut din soluţionarea problemei palestiniene, în mod istoric, o condiţie a normalizării relaţiilor lor cu Israelul.

Cu toate acestea, după decenii de ostilităţi, în ultimele luni a avut loc o serie de semne a unei anumite apropieri israeliano-arabe.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump depune eforturi în vederea unei ”încălziri” a relaţiilor între israel şi Arabia Saudită, ambii aliaţi ai Washingtonului.

Citește și: Silviu Mănăstire dezvăluie cum și-au încasat ‘șmecheri de la USR’ bani de la stat! Cazul președintelui care ‘își căpușează partidul’

Premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu proclamă în mod neîncetat că noi realităţi regionale - în frunte cu ceea ce cataloghează drept ”ameninţarea iraniană” - creează o convergenţă de interese ale Israelului cu ţările arabe.

Administraţia Trump organizează la 25 şi 26 iunie, la Manama, capitala Bahrainului, o conferinţă ecomomică menită să constituie preludiul prezentării planului de pace american, aşteptat de peste doi ani, în vederea soluţionării conflictului israeliano-palestinian.

Ideea este ca palestinienii să fie ademeniţi cu o dezvoltare economică considerabilă, în cazul unui acord de pace cu Israelul.

Administraţia Trump are nevoie, în acest scop, de ţările arabe.

Citește și: Lia Olguța Vasilescu iese la rampă! S-au triplat pe guvernarea ciumei rosii

”Israelul are capacităţile să continuie la dezvoltarea regiunii prin tehnologie, inovaţie şi alte mijloace”, a apreciat ministrul israelian de Externe.

Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Arabia Saudită, aliatele Washingtonului, şi-au anunţat participarea la conferinţă.

Casa Albă a anunţat participarea Egiptului, Iordaniei şi Marocului. Însă cele trei ţări, puse în faţa unei decizii delicate, nu şi-au conformat participarea până în prezent.

În schimb, conducerea palestiniană urmează să boicoteze conferinţa de la Manama.

Aceasta şi-a întrerupt contactele cu administraţia Trump, în opinia sa discreditată de părtinirea de care dă dovadă, în ochii săi, faţă de Israel.

Citește și: Ce face acum fiica lui Liviu Dragnea – Lovitura pe care vrea s-o dea Alexandra Dragnea

Planul american suscită scepticism în privinţa şanselor lui Trump de a ajunge la ceea ce locatarul Casei Albe prezintă drept ”acordul (diplomatic) ultim”.

Donald Trump şi secretarul său de Stat Mike Pompeo şi-au exprimat ei înşişi unele îndoieli în acest sens.

Un consilier al lui Donald Trump, Jason Greenblatt, a evocat duminică o probabilă nouă amânare a prezentării planului de pace la începutul lui noiembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.