Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Istoria dosarului care i-a adus condamnarea de 6 ani Elenei Udrea

gala bute
Dosarul Gala Bute a fost deschis la puţin timp de la evenimentul organizat şi susţinut de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în 2011, acesta fiind condus la acel moment de Elena Udrea. În repetate rânduri, fostul ministru a precizat că evenimentul a fost destinat promovării României.
Iniţial, de anchetă erau vizaţi mai mulţi funcţionari şi Rudel Obreja, la momentul organizării Galei preşedinte al Federaţiei Române de Box.
Alina Stoica, procurorul care a instrumentat în primă fază dosarul a finalizat ancheta, dispunând trimiterea în judecată a lui Rudel Obreja. Mariana Alexandru, la acel moment procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, şefa Alinei Stoica, a infirmat rechizitoriul şi a reluat cercetările.După câteva luni, Marian Alexandru s-a pensionat.
Cercetările au continuat, Elena Udrea fiind pusă sub învinuire şi chiar arestată preventiv. Pe 21 aprilie 2015 a fost trimisă în judecată, iar primul termen a avut loc în octombrie 2015.
DNA spunea, la momentul trimiterii în judecată, că Udrea, în calitatea de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, a coordonat un sistem prin care persoanele sale cele mai apropiate au primit, cu ştiinţa acesteia, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale, pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de minister.

”Sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul inculpatei Udrea Elena Gabriela (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (organizaţia Bucureşti a unui partid şi inculpatul Obreja Rudel)”, spuneau procurorii DNA.

Potrivit acestora, Elena Udrea şi-a exercitat atribuţiile în mod nelegal şi a determinat alţi funcţionari din minister să îşi încalce atribuţiile, cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la gala de box profesionist, prejudiciind bugetul ministerului şi creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.

După aproape doi ani a venit şi prima decizie: 6 ani de închisoare pentru Elena Udrea.  Apelul a durat mai puţin de un an, timp în care fostul ministru a plecat din ţară, după ce i-au fost ridicate măsurile preventive. În apel, judecătorii au menţinut hotărârea de fond. Rudel Obreja a fost condamnat la 5 ani, iar Tudor Breazu la 3 ani cu executare.Ceilalţi inculpaţi din dosar au primit pedepse cu suspendare, în timp ce fostul ministru Ion Ariton a fost achitat.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.