Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Istoria participării României la Jocurile Olimpice de iarnă

digisport.ro
jocuri olimpice

România a participat la aproape toate dintre cele 23 de ediţii ale Jocurilor Olimpice de iarnă, excepţie făcând prima ediţie, din 1924, şi cea din 1960, relatează Agerpres.

La competiţia din 1968, de la Grenoble, Franţa, România a obţinut prima şi, până în prezent, singura medalie din istoria participărilor - medalia de bronz, câştigată de echipajul de bob-2 persoane, alcătuit din Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe.

Istoria participării României la Jocurile Olimpice de iarnă începe în 1928, la Saint Moritz, Elveţia, când ţara noastră a concurat cu 17 sportivi, la două sporturi şi două probe, arată cosr.ro. Delegaţia de sportivi români nu a primit susţinere financiară din partea statului pentru participarea la Olimpiadă, astfel că sportivii care s-au înscris au fost nevoiţi să suporte singuri cheltuielile de deplasare şi de participare. Cel mai bun rezultat a fost locul 7, obţinut la bob 5 persoane de echipajul format din Grigore Socolescu, Mircea Socolescu, Iulian Gavat, Toma Ghiţulescu şi Traian Niţescu.

La ediţia din 1932, desfăşurată la Lake Placid, în SUA, România a participat cu şase sportivi, la două probe de bob. Cheltuielile de participare au fost susţinute prin organizarea de baluri şi colecte publice, prin sprijin financiar din partea Ministerului de Război, şi prin contribuţia fiecărui sportiv cu câte 25.000 lei, conform lucrării ''România la Jocurile olimpice'' (Maria Bucur-Ionescu, Ed. Sport-Turism, 1986). Rezultatele obţinute, locurile 4 la bob-2 (echipajul Alexandru Papană şi Dumitru Hubert) şi 6 la bob-4 (Alexandru Papană, Dumitru Hubert, Alexandru Ionescu şi Ulise Petrescu), au fost remarcabile, având în vedere că sportivii se antrenaseră în condiţii modeste. La această ediţie, România a obţinut 4 puncte, clasându-se pe locul 11 în clasamentul pe naţiuni.

În 1936, Jocurile Olimpice de iarnă s-au desfăşurat în Germania, la Garmisch-Partenkirchen. România a fost reprezentată de 29 de sportivi, din care 27 bărbaţi, la trei sporturi (bob, patinaj, schi) şi 8 probe, rezultatele fiind modeste. Cel mai bun loc a fost 13, ocupat la patinaj artistic de perechea Irina Timcit (Minculescu)/Alfred Eisenbeisser (Fieraru), notează cosr.ro. Un loc 14 la schi a fost ocupat de ştafeta 4x10 km formată din Wilhelm Zacharias, Iosif Covaci, Ioan Coman, Rudolf Klockner.

Al Doilea Război Mondial a determinat anularea a două ediţii ale Jocurilor Olimpice de iarnă.

Ediţia de după război, din 1948, s-a desfăşurat pentru a doua oară la St. Moritz, în Elveţia. România a participat cu o delegaţie formată din 15 sportivi, toţi bărbaţi, care au concurat la două sporturi (schi şi patrulă militară) şi patru probe. Cel mai bun rezultat a fost locul 38 la schi alpin (slalom) de către Ion Coliban. Românii au fost prezenţi şi la proba demonstrativă de patrulă militară, unde a participat o echipă de condusă de căpitanul Ştefan Ionescu.

România a participat la Jocurile Olimpice de iarnă din 1952, de la Oslo, cu 17 sportivi, care au concurat la şapte probe de schi. Cel mai bun rezultat obţinut de România a fost locul 10 la schi fond (ştafetă 4x10 km) de Manole Aldescu, Dumitru Frăţilă, Constantin Enache şi Moise Crăciun, arată cosr.ro. Alte rezultate au fost locul 19, obţinut de Niculae-Cornel Crăciun, la combinata nordică, şi locul 22, obţinut de Gheorghe Olteanu în cursa de 50 km.

La Jocurile Olimpice de la Cortina d'Ampezzo, Italia, din 1956, România a participat cu 21 de sportivi, care au participat la două sporturi, schi şi bob, şi 13 probe: 9 masculine şi 4 feminine. Cele mai bune rezultate obţinute de delegaţia României au fost locurile 14 obţinute de echipajul de bob de 2 persoane (Heinrich Enea şi Mărgărit Blăgescu) şi de cel de 4 persoane (Heinrich Enea, Nicolae Moiceanu, Dumitru Frăţilă şi Mărgărit Blăgescu).

După absenţa de la Jocurile Olimpice din 1960, România a revenit în competiţie, în 1964, la Innsbruck, cu 28 sportivi (numai bărbaţi), care au concurat la 4 sporturi: biatlon, bob, hochei pe gheaţă şi schi, cu şase probe. Cel mai bun rezultat obţinut de delegaţia României a fost locul 5, obţinut de biatlonistul Gheorghe Vilmoş la proba de 20 km. La această ediţie s-a înregistrat prima participare la o Olimpiadă de iarnă a echipei naţionale de hochei pe gheaţă a României, din care făcea parte şi braşoveanul Ion Ţiriac, care a devenit cunoscut mai târziu ca jucător de tenis şi, ulterior, ca om de afaceri. Echipa naţională de hochei s-a clasat, în final, pe locul 12. În această competiţie, a debutat Ion Panţuru (la bob-2 şi la bob-4), participant la patru olimpiade de iarnă. România a încheiat această ediţie cu 2 puncte, ocupând locul 17 în clasamentul pe puncte.

La Jocurile Olimpice din 1968, de la Grenoble (Franţa) România a înregistrat cel mai reprezentativ succes din istoria participărilor. Delegaţia formată din 32 sportivi, dintre care o femeie, a concurat la 5 sporturi şi 9 probe. La această ediţie, România a obţinut prima şi, până în prezent, singura medalie din istoria participărilor - medalia de bronz, câştigată de echipajul de bob-2 persoane, alcătuit din Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe. Cei doi boberi deveniseră campioni europeni cu un an în urmă şi vicecampioni europeni înaintea concursului de la Grenoble. S-au clasat la numai câteva sutimi de secundă în spatele celebrului italian Eugenio Monti, campionul JO. Ei au făcut parte şi din echipajul de bob-4 persoane, împreună cu Petre Hristovici şi Gheorghe Maftei, care s-a clasat pe locul patru la Olimpiadă, potrivit lucrării ''Enciclopedia educaţiei fizice şi sportului din România'' (Vol. II, Ed. Aramis, Bucureşti, 2002). Alte două participări apreciate au fost cele ale schiorului junior Dan Cristea, născut în 1949, care a ocupat locul 25 la slalom, şi patinatoarei Beatrice Huştiu, născută în 1956, care, la numai 11 ani şi jumătate, s-a clasat pe locul 29, devansând în programul liber 12 patinatoare cu experienţă, potrivit lucrării 'România la Jocurile Olimpice'.

Bilanţul delegaţiei României a fost cel mai semnificativ din toate participările la olimpiadele albe: medalie de bronz la bob-2 persoane, locul 4 la bob-4 persoane şi locul 7 la ştafeta de biatlon pe distanţa de 4x7,5 km. România a acumulat 7 puncte în clasamentul pe naţiuni, ocupând locul 15 pe medalii şi locul 16 în ierarhia pe puncte.

România a participat la Jocurile Olimpice de iarnă din 1972, de la Sapporo, Japonia, cu 14 sportivi, numai bărbaţi, care au concurat la 4 sporturi (biatlon, bob, patinaj artistic şi schi alpin) şi 8 probe. Cel mai bun rezultat obţinut de delegaţia României a fost locul 5 obţinut de echipajul de bob-2 persoane, format din Ion Panţuru şi Ion Zangor. Cei doi boberi au făcut parte şi din echipa de bob-4 (împreună cu Dumitru Pascu şi Dumitru Focşeneanu), care s-a clasat pe locul 10. O altă clasare meritorie a fost obţinută de ştafeta masculină la biatlon, respectiv treapta a 9-a. La această ediţie a Jocurilor Olimpice, România a obţinut 2 puncte, clasându-se pe locul 18 în clasamentul pe naţiuni, conform cosr.ro.

În 1976, la Innsbruck, în Austria, cel mai bun rezultat al delegaţiei României, alcătuită din 33 de bărbaţi, a fost locul 7, pe care s-a clasat echipa masculină de hochei, cu patru victorii (4-3 cu Austria, 4-3 cu Elveţia, 9-4 cu Bulgaria şi 3-1 cu Japonia) din 6 meciuri desfăşurate. Echipajul de bob-4 persoane s-a clasat pe locul opt, iar echipajul de bob-2 persoane România I, condus de Ion Panţuru, a terminat pe locul 11. Un alt loc important a fost locul 10 obţinut de ştafeta masculină de 4x7,5 km la biatlon. Ion Panţuru era atunci antrenor, însă din cauza accidentării unuia dintre elevii săi, a intrat în competiţie.

România a participat în 1980, la Lake Placid, în SUA, cu o delegaţie formată din 35 sportivi (33 bărbaţi şi 2 femei), care au concurat la 4 sporturi (sanie, hochei pe gheaţă, patinaj viteză şi bob) cu 9 probe (8 masculine şi 1 feminină). La această ediţie s-a înregistrat prima participare la o Olimpiadă de iarnă a unor reprezentanţi români în probele de patinaj viteză şi sanie. Cele mai bune rezultate obţinute de delegaţia României au fost locul 7 obţinut de echipa masculină de hochei şi de locul 8 reuşit de echipa de bob-4 persoane România I. Echipa de hochei pe gheaţă a României a evoluat în Grupa B, alături de Suedia, SUA, Cehoslovacia, Germania Federală şi Norvegia. Primul meci desfăşurat a fost victoria cu 6-4 împotriva RFG-ului, în care Doru Tureanu a marcat patru goluri, fiind declarat cel mai bun hocheist al zilei la Olimpiadă.

La Sarajevo, Iugoslavia, în 1984, România a participat cu 19 sportivi (16 bărbaţi şi 3 femei) care au concurat la 5 sporturi (biatlon, bob, patinaj viteză, sanie, schi alpin), în 19 probe. Cea mai bună performanţă a fost obţinută de boberi, care s-au clasat pe locul 7 la bob-4. Echipajul de sanie-2 masculin s-a clasat pe locul 11, iar ştafeta masculină de biatlon a obţinut locul 13.

La ediţia a XV-a a Jocurilor Olimpice, din 1988, de la Calgary, Canada, România a avut 11 sportivi, care au concurat la 3 sporturi (sanie, schi şi bob) şi 12 probe. Cea mai bună performanţă a fost locul 12 ocupat la 4x5 km ştafetă feminină schi fond, potrivit cosr.ro.

În 1992, la Albertville, în Franţa, au concurat 23 de sportivi români (14 bărbaţi şi 9 femei), la 5 sporturi (biatlon, sanie, schi, patinaj şi bob). Cele mai bune rezultate obţinute de delegaţia României au fost locul 4, obţinut de echipajul de sanie-2 persoane (Ioan Apostol şi Liviu Cepoi) şi locul 6 obţinut de Mihaela Dascălu în proba de patinaj viteză pe distanţa de 1.000 m. Ştafeta feminină de biatlon 3x7,5 km s-a clasat pe locul 10. Delegaţia României a obţinut, în final, 4 puncte, clasându-se pe locul 22 în clasamentul pe naţiuni.

În 1994, România a participat la Lillehammer, Norvegia, cu 23 de sportivi la 5 sporturi (biatlon, bob, patinaj, sanie, schi) şi 26 de probe. Cele mai bune rezultate obţinute de delegaţia României au fost locul 6 obţinut de echipajul de sanie-2 persoane (Ioan Apostol şi Liviu Cepoi) şi două locuri 8 obţinute de Mihaela Dascălu în probele de patinaj viteză pe distanţele de 1.500 m şi 3.000 m. Cornel Gheorghe a ocupat locul 14 la prima sa participare la Jocurile Olimpice la patinaj artistic. Ştafeta de 4x7,5 km la biatlon feminin a terminat pe locul 16. România a obţinut doar un punct (la sanie), clasându-se pe locul 28 în clasamentul pe naţiuni.

În 1998, Japonia a fost pentru a doua oară gazda Olimpiadei de iarnă, la Nagano. România a fost prezentă cu 17 sportivi (5 femei şi 12 bărbaţi), cel mai bine comportându-se Eva Tofalvi, care s-a clasat pe locul 11 în proba de biatlon 15 km.

În 2002, România a trimis la Salt Lake City (SUA) o delegaţie formată din 21 sportivi (11 bărbaţi şi 10 femei), concurând la 4 sporturi (biatlon, bob, patinaj şi schi), în 26 probe (14 masculine şi 12 feminine). La această ediţie s-a înregistrat prima participare la o olimpiada de iarnă a unui sportiv român în proba de patinaj viteză pe pistă scurtă (short-track). Cele mai bune rezultate obţinute de delegaţia României au fost două locuri 15 obţinute de echipajul de sanie-2 persoane (Eugen Radu şi Marian Tican) şi de echipajul feminin de bob-2 persoane (Erika Kovacs şi Maria Spirescu). Cel mai bun rezultat individual l-a obţinut Katalin Kristo la short-track, locul 17 la 1.500 m.

România a trimis la Torino, în Italia, în 2006, o delegaţie formată din 25 sportivi (16 bărbaţi şi 9 femei), care au concurat la 8 sporturi cu 30 probe (15 masculine şi 15 feminine). Cele mai bune rezultate obţinute de delegaţia României au fost locul 14, obţinut de Gheorghe Chiper la patinaj artistic, şi de ştafeta feminină de biatlon pe distanţa de 4x6 km (Dana Elena Plotogea, Eva Tofalvi, Mihaela Purdea şi Alexandra Rusu).

În 2010, România a participat la Jocurile Olimpice de iarnă de la Vancouver, în Canada, cu 29 de sportivi, care au concurat la 9 sporturi. La această ediţie s-a înregistrat prima participare la o Olimpiadă de iarnă a unui reprezentant al României în proba de skeleton. Cel mai bun rezultat al delegaţiei României a fost locul 10, la ştafeta feminină de 4x6 km, formată din Dana Plotogea, Eva Tofalvi, Mihaela Purdea şi Reka Ferencz. Alte rezultate bune au fost cele două locuri 11 obţinute de biatlonista Eva Tofalvi, în cursa de 15 km individual, şi de echipajul de bob-2 persoane, format din Nicolae Istrate şi Florin Cezar Crăciun. Cea mai bună clasare în probele de schi a fost locul 16 obţinut de echipa de sprint la schi fond, formată din Paul Constantin Pepene şi Petrică Hogiu.

La ediţia Jocurilor Olimpice de iarnă din 2014, organizată la Soci, în Rusia, România a deplasat o delegaţie de 24 de sportivi, care au concurat la 8 sporturi, notează cosr.ro. Portdrapel la cele două ceremonii a fost biatlonista Eva Tofalvi. Locul 17, ocupat de echipajele feminin, respectiv masculin de bob-2, au fost cele mai bune clasări pentru sportivii români.

La cea mai recentă ediţie a Olimpiadei hibernale, cea din 2018, găzduită de Coreea de Sud, la PyeongChang, România a participat cu o delegaţie de 27 de sportivi, care au concurat la opt discipline sportive. Cel mai bun rezultat al delegaţiei României a fost obţinut de Raluca Strămăturaru, locul 7 la sanie feminin, cea mai bună performanţă românească din ultimii 24 de ani la Jocurile Olimpice de iarnă. Şi al doilea rezultat românesc ca valoare la PyeongChang a fost tot la sanie, în proba de ştafetă pe echipe (Raluca Strămăturaru, Valentin Creţu, Cosmin Atodiresei/Ştefan Muşei), locul 10. A treia performanţă a delegaţiei României la JO 2018 s-a înregistrat la biatlon, unde ştafeta masculină de 4x7,5 km (Cornel Dumitru Puchianu, George Răzvan Buta, Gheorghe Iulian Pop, Nicolae Remus Faur) a terminat pe locul 14.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.