Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Istoricii au descoperit care a fost cel mai rău an din istoria omenirii: 'A fost inceputul uneia intre cele mai rele perioade traite de om'

Radu Pop
www.historia.ro
pandemii ciuma

Daca cineva te-ar intreba care a fost cel mai rau an pentru oameni, probabil ai raspunde 1347, cand ciuma a lovit Europa. Sau perioada 1941 – 1945. Sau 1918, cand pandemia de gripa a ucis peste 100 de milioane de oameni. Realitatea e ca niciunul intre acestea nu e raspunsul corect. Anul 536 a fost cel mai rau, deși e un an fara genocid sau epidemii, informează Science Alert.

“A fost inceputul uneia intre cele mai rele perioade traite de om, daca nu cel mai rau an dintre toti”, a declarat arheologul si istoricul Michael McCormick, din cadrul Universitatii Harvard. Iar situatia nu s-a imbunatatit decat incepand cu 640.

In anul 536 se implinea un deceniu de la inceperea domniei imparatului bizantin Iustinian I, zis cel Mare.

A fost anul in care s-a instalat o ceata deasa, din senin, care a blocat soarele, facand ca temperaturile sa scada brusc si sa se instaleze ani de haos in intreaga lume. Seceta facea ravagii, granele au fost distruse, s-a instalat foametea. Mai mult, in China a nins vara.

Un an intreg, zilele au aratat ca noaptea si nimeni nu stia de ce. Acum, oamenii de stiinta au descoperit ca de vina au fost o serie de eruptii catastrofice, iar dovezile se gasesc in inelele copacilor din Groenlanda, dar si in gheata din Antarctica.

Analiza recenta a unui nucleu din ghetarul Colle Gnifetti, aflat la granita dintre Elvetia si Italia, aduce noi dovezi ca asa au stat lucrurile. Nucleele de gheata sunt resurse arheologice fantastice, pentru ca straturile se depun gradual. Astfel, poate fi studiat fiecare an din istorie, aflandu-se ce s-a intamplat atunci in atmosfera.

In anul 536, zapada s-a amestecat cu cenusa vulcanica si praf, ceea ce indica o eruptie masiva. Un astfel de episod a avut loc si in 540, inrautatind situatia. Iar in 541 s-a instalat ciuma, care nu a adus cu ea decat suferinta si moarte.

Din anul 640 a aparut si un strat de plumb in nucleul de gheata. Acesta era extras si utilizat pentru fabricarea monedelor. Acest moment arata insa ca economia incepea sa-si revina, la peste 100 de ani de la momentul de cotitura.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.