Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Istoricul Adrian Cioroianu: Proiectul Caravana 'Centenarul Încoronării' ar trebui dus şi dincolo de limita oraşelor

Agerpres.ro
Centenarul Încoronării

Istoricul Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naţionale a României, a propus ca proiectul Caravana "Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria" să fie dus şi "dincolo de limita oraşelor".

Asociaţia Artis a organizat, vineri, în Salonul Cerchez al Muzeului Naţional Cotroceni, evenimentul de încheiere a proiectului educativ Caravana "Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria".

"Vedeţi dumneavoastră, România Mare era o Românie rurală. Cea pe care o vizita Regina Maria şi Regele Ferdinand era o Românie preponderent rurală. Noi acum am mers numai prin oraşe. Ăsta-i adevărul. Sigur că este o evoluţie, în timp... La noi, momentul de fractură este 1985, repet 1985, când populaţia urbană a devenit egală celei rurale. E mult mai comod să mergi prin oraşele ţării, dar tare mă tem că un astfel de proiect ar trebui dus şi dincolo de limita oraşelor", a spus Cioroianu, ambasador al caravanei "Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria", potrivit Agerpres.

El a arătat că "oriunde e un copil, oriunde e un elev, filme precum documentarul "Regele Mihai - Drumul către casă" "sunt necesare".

"Şi n-aveţi idee bucuria acelor copii cărora, dintr-o dată, istoria li se părea altfel. Pentru că, dat fiind numărul mic de ore de istorie din şcoală, copiii rămân cu impresia că e un fel de carte de telefoane istoria: multe nume, multe date, cine să-şi piardă vremea cu ele... Pe când povestea din spatele acelor nume şi date se vede foarte clar prin aceste filme", a mai spus istoricul.

Managerul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, Nicolae Pepene, la rândul său ambasador al proiectului, a afirmat că media de vârstă a celor care au realizat proiectul a fost mult sub 20 de ani.

"Ne-am adresat în primul elevilor şi (...) ne aducem aminte cu drag şi cu mândrie discursul Regelui din Parlamentul României, când a spus ceva care sunt convins că va rămâne nemuritor - că a luat istoria cu împrumut de la copii şi de la nepoţi. Cumva, cam asta s-a întâmplat cu acest Centenar. Acum 100 de ani, Regele Ferdinand, Regina Maria, Armata Română, chiar şi clasa politică, cu toate păcatele ei, au luat cu împrumut o ţară de la noi. Şi, iată, ne lasă această aniversare. Oare ce lăsăm noi pentru cei care, peste 100 de ani, se vor gândi ce a fost România anului 2022?", s-a întrebat retoric istoricul.

Criticul de film Irina-Margareta Nistor, ambasador al proiectului, a mărturisit că pe parcursul caravanei ceea ce a impresionat-o cel mai mult a fost întâlnirea, în Republica Moldova, cu "o doamnă care spunea că îşi amintea de o vizită din copilăria ei, o vizită a Regelui Mihai".

Preşedintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, a caracterizat proiectul ca fiind "o iniţiativă foarte bună, foarte importantă" şi a arătat că acesta "poate fi prezentat şi peste hotare".

"Este o iniţiativă foarte bună, foarte importantă şi de aceea Institutul Cultural Român s-a alăturat. Aţi ajuns, cu sprijinul ambasadorilor proiectului, în foarte multe locuri în România şi nu doar în România şi, cum spuneam şi la întâlnirea noastră de la Iaşi, îmi doresc să mergem chiar mai departe. (...) Proiectul poate fi prezentat peste hotare, astfel încât străinii să afle mai multe despre România şi despre istoria noastră, care ne leagă de fapt cu istoria celorlalte naţiuni europene. Cred că acest proiect este o foarte bună legătură între culturile europene dintre care România face parte", a spus Liviu Jicman.

Cu acest prilej a fost prezentată expoziţia fotografică "Anul Încoronării 1922", avându-l drept curator pe Nicolae Pepene, şi a fost proiectat filmului "Regele Mihai - Drumul către casă", regizat de Trevor Poots.

La eveniment, moderat de Andrei Giurgia, manager Asociaţia Artis, au fost prezenţi producătorul John Florescu, cel care a luat un interviu, în 2003, Regelui Mihai, în Palatul Elisabeta, care a stat la baza filmului documentar "Regele Mihai: Drumul către casă", interviu după care s-a produs şi filmul "Războiul Regelui", directorul general al Romfilatelia, Cristina Popescu, prof. univ. dr. Doru Tompea - Universitatea Petre Andrei din Iaşi.

Un cuvânt de bun venit a rostit directorul general adjunct al Muzeului Naţional Cotroceni, dr. Ştefania Dinu. A fost prezentat un mesaj al primarului municipiului Iaşi, Mihai Chirica.

Caravana "Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria", un proiect desfăşurat în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi, sub auspiciile Familiei Regale a României, la 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari, a fost lansată în luna mai la Iaşi.

În perioada 12 mai - 20 octombrie, caravana a pornit pe urmele vizitelor Familiei Regale în România Întregită (1919-1927), poposind în 23 de localităţi din ţară şi din Republica Moldova şi parcurgând 6.500 de km; a organizat 28 de lecţii de istorie, care au adunat 6.000 de spectatori (elevi, studenţi, profesori şi pasionaţi de istorie).

Pe lângă ambasadorii proiectului, la cele 28 de lecţii de istorie au luat parte peste 40 de invitaţi speciali (istorici, specialişti, profesori).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.