Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Istoricul Lucian Boia a fost decorat de ambasadorul Germaniei

lucian boia

Istoricul Lucian Boia, care a fost decorat, miercuri, cu Crucea de Merit în rang de cavaler a Ordinului de Merit al Republicii Federative Germania, a declarat că marea sa credinţă este libertatea, pe care ar alege-o oricând, dar crede de asemenea în proiectul european, informează Agerpres.

Boia a primit distincţia din partea ambasadorului Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la reşedinţa acestuia din urmă.

În finalul discursului său, Lucian Boia a vorbit despre valorile la care ţine cel mai mult.

"În ce cred eu? Aş alege două din marile mele credinţe. Cred în libertate. Dacă ar fi să aleg între mai multe, aş alege cu siguranţă libertatea. S-a întâmplat, şi bine a fost că s-a întâmplat, să se prăbuşească comunismul. Nu ştiu ce aş fi făcut, nu s-ar fi ales nimic de toate gândurile mele, din toată opera mea, dacă ar fi continuat acest regim caracterizat în primul rând prin lipsa libertăţii", a mărturisit el.

De asemenea, Boia şi-a declarat ataşamentul faţă de proiectul european.

"Cred în proiectul european. (...) Mă gândesc în primul rând la România, care dacă n-ar fi fost în Uniunea Europeană sau dacă n-ar fi fost admisă România în Uniunea Europeană, cred că ar fi semănat astăzi destul de bine cu Belarus. Din fericire, nu este aşa, nu este chiar aşa, nu este încă aşa şi să sperăm că nu va fi niciodată" a spus el.

La rândul său, ambasadorul Cord Meier-Klodt l-a omagiat pe Lucian Boia, înainte de a-i decerna distincţia şi şi-a mărturisit ataşamentul faţă de opera sa.

"Cărţile sale ocupă un spaţiu larg în multe biblioteci private din ţară. Am avut prilejul să fac personal această constatare. De multe ori ocupă aproximativ un metru de raft. Cel puţin aşa este aici, la mine acasă", a afirmat Cord Meier-Klodt.

Totodată, a subliniat el, opera lui Lucian Boia "contribuie la o şi mai profundă înţelegere asupra României în opinia publică germană". "Volumele sale 'Istorie şi mit în conştiinţa românească' şi, mai recent, 'De ce este România altfel?' au găsit şi la noi mulţi cititori interesaţi, contribuind astfel la aprofundarea relaţiilor noastre bilaterale", a subliniat diplomatul german.

Cord Meier-Klodt a afirmat că opera lui Boia aduce în lumină şi marile provocări ale Europei actuale. "Istoria nu s-a încheiat cu căderea Zidului Berlinului, aşa cum afirmau atunci unele capete luminate, ci se întoarce acum cu mare aplomb şi ne bântuie pe toţi în ţările noastre şi în întreaga Europă cu provocări pe care le credeam depăşite. În asemenea vremuri, vocile echilibrului şi ale raţiunii, ale analizei raţionale şi lipsite de prejudecăţi sunt mai importante decât au fost vreodată", a punctat ambasadorul Germaniei.

El a adăugat că opera lui Boia reuneşte curajul de a se întreba, integritatea ştiinţifică şi analiza raţională.

"Este vorba despre curajul de a pune sub semnul întrebării şi în cazul propriei istoriografii viziuni şi modele de interpretare tradiţională, chiar dacă sau mai cu seamă atunci când prin acest demers nu îţi vei face doar prieteni. Domnul profesor Boia a fost în multe rânduri această voce a echilibrului şi a măsurii, demonstrând de-a lungul anilor şi acest curaj. Poate că nu a avut mereu dreptate. Ar fi chiar înfricoşător dacă ar fi fost aşa", a mai spus Cord Meier-Klodt.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.