Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia atrage atenţia şi trage un semnal de alarmă: Statul Islamic continuă să fie foarte puternic

isis oil petrol

Ministrul italian de externe, Paolo Gentiloni, a afirmat miercuri, în parlamentul de la Roma, că organizaţia jihadistă Statul Islamic (SI) dispune de 5.000 de luptători în Libia, o cifra situată la limita superioară a estimărilor recente, transmite AFP.

'Văd că Daesh (acronimul arab al SI) este pe cale de a se consolida în Libia. Astăzi sunt 5.000 de luptători ai Daesh, concentraţi în regiunea Sirta, dar capabili să întreprindă incursiuni periculoase' în vest, ca şi în est, a declarat Gentiloni, într-o intervenţie în Senat. Potrivit unor surse franceze şi americane, SI numără între 3.000 şi 5.000 de combatanţi în Libia, printre care sute de tunisieni, sudanezi, yemeniţi, dar şi nigerieni din Boko Haram. Luni, combatanţi ai Statului Islamic au întreprins un atac asupra oraşului tunisian Ben Guerdane, în apropiere de frontiera libiană, atac soldat cu 55 de morţi, printre care 36 extremişti.

Paolo Gentiloni, a cărui ţară ar putea conduce o forţă internaţională care să combată Statul Islamic în Libia şi să se securizeze acest teritoriu, a reiterat condiţiile pentru un astfel de angajament. 'Lucrăm pentru a putea răspunde unei eventuale cereri de securitate din partea guvernului libian, nimic mai mult şi nimic mai puţin, cu respectarea Constituţiei şi numai după acceptul parlamentului italian', a subliniat ministrul. Guvernul italian a afirmat în mod repetat că va interveni în Libia doar la o eventuală solicitare a unui guvern libian de uniune naţională şi în cadrul unei operaţiuni girate de ONU. 'Deseori, intervenţiile militare nu reprezintă soluţia, iar uneori pot chiar agrava problema. Celor care vehiculează cifre de soldaţi, le reamintesc că Libia are o suprafaţă de şase ori mai mare decât a Italiei şi că nu este un teatru uşor pentru exerciţii de forţă', a atenţionat şeful diplomaţiei de la Roma.

Italia a permis recent Statelor Unite ale Americii să desfăşoare drone la o bază aeriană din Sicilia şi a pregătit un contingent de 50 de militari de elită, care pot, fără preaviz, să treacă sub comanda serviciilor secrete şi să opereze în Siria, după cum a scris presa din Peninsulă, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.