Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia face primul pas în criza refugiaţilor: De unde vor prelua migranţi

stirileprotv.ro
refugiati imigranti

Ministrul italian de externe, Paolo Gentiloni, a primit luni pe aeroportul Fiumicino din Roma circa o sută de refugiaţi sirieni veniţi direct din capitala Libanului, Beirut, în cadrul unei iniţiative pentru crearea unui coridor umanitar prin care să fie aduşi şi alţi migranţi în Italia, ţară care doreşte ca şi altele din UE să procedeze la fel, transmite AFP. Iniţiativa a venit din partea a trei organizaţii religioase italiene, inclusiv comunitatea Sant'Egidio. Programul a început pe 4 februarie, odată cu sosirea unei familii de sirieni şi se estimează că în total vor ajunge astfel în Italia circa 1.000 de sirieni, inclusiv numeroşi copii.

În discursul susţinut la aeroport, ministrul Paolo Gentiloni şi-a afirmat dorinţa ca acest program să devină un 'mesaj contagios', pentru ca şi alte ţări să preia direct în acest mod refugiaţi din Orientul Mijlociu pentru a-i scuti de pericolele traversării zonelor maritime. 'Este indispensabil să avem un angajament comun şi să evităm iniţiativele unilaterale', cum ar fi ridicarea de ziduri sau stabilirea de plafoane de refugiaţi, a mai spus şeful diplomaţiei italiene, făcând aluzie la decizii luate de Ungaria sau Austria. 'Coridoarele umanitare nu sunt soluţia pentru criza migraţiei, dar reprezintă un element de răspuns', consideră el.

Refugiaţii sirieni au ascultat zâmbind declaraţiile sale şi ale celorlalţi responsabili prezenţi, deşi nu au înţeles ce au spus aceştia. Un băiat în vârstă de circa zece ani, care şi-a pierdut un picior şi se deplasează cu ajutorul cârjelor, a venit în faţa camerelor de luat vederi, în timp ce o fată s-a ascuns în spatele tatălui ei. 'Toată familia a avut probleme din cauza bombardamentelor, a schijelor de obuze', explică un voluntar italian. 'Este de nedescris. O mare, mare tragedie. Puteţi vedea aceşti oameni, tristeţea de pe chipurile lor, merită şansa unei vieţi mai bune', a afirmat la rândul său un refugiat sirian. În timp ce în Grecia ajung şi de acolo îşi continuă călătoria către vestul Europei migranţii veniţi din Orientul Mijlociu şi Asia, în Italia debarcă de obicei migranţii veniţi din Africa. Premierul italian, Matteo Renzi, a ameninţat recent ţările est-europene care nu acceptă cotele obligatorii de migranţi decise împotriva voinţei lor la Consiliul JAI din septembrie că Italia ar putea face demersuri pentru a li se diminua fondurile europene. Aceste ameninţări au fost criticate de Polonia şi Ungaria, care le consideră un 'şantaj'. Tot Ungaria a acuzat-o anterior pe cancelarul german Angela Merkel că a încheiat în secret în numele UE, sau împreună cu câteva state ale UE, un acord secret cu Turcia pentru preluarea direct din această ţară a sute de mii de refugiaţi care să fie repartizaţi între statele blocului comunitar, pentru ca guvernul de la Ankara să fie în schimb mai cooperant în problema stăvilirii fluxului migrator. De asemenea, în prima zi a Consiliului European de pe 18-19 februarie, şefii de stat sau de guvern din 11 state ale UE ce ar fi dispuse să preia refugiaţi direct din Orientul Mijlociu s-au reunit într-o întâlnire separată, acest grup fiind caracterizat de presa occidentală drept o 'coaliţie a voluntarilor', spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.