Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia galopează pe contrasensul NATO: Bugetul pentru Apărare va fi redus sub 2%

foreignpolicy.com
trupe nato

Bugetul militar al Italiei urmează să fie redus din nou în acest an, îndepărtând şi mai mult ţara de ţinta NATO de 2% din PIB chiar şi la orizontul lui 2028, a indicat miercuri ministrul apărării, Guido Crosetto, în parlamentul de la Roma, transmite Reuters, conform Agerpres.

Cheltuielile de apărare al Italiei s-au diminuat constant de la 1,59% din PIB în 2020 la 1,46% în 2023 şi 'vor scădea probabil' din nou în acest an, a afirmat Crosetto într-o şedinţă de întrebări şi răspunsuri în camera legislativă inferioară.

'Aceasta nu este o veste care să mă bucure', a adăugat el

În urma invaziei ruse în Ucraina, membrii europeni ai NATO sunt sub presiune pentru a-şi spori capacităţile de apărare şi au ajuns din nou sub tirul fostului preşedinte american şi actual candidat la un nou mandat, Donald Trump, pentru că nu contribuie suficient la bugetul alianţei militare.

La summitul din 2014, liderii NATO au convenit ca ţările lor să se îndrepte spre atingerea unei ţinte de cheltuieli militare de cel puţin 2% din PIB în termen de un deceniu, însă guvernul italian precedent, condus de Mario Draghi, a amânat acest obiectiv cu patru ani.

În noiembrie, ministrul Crosetto a declarat în parlament că până şi ţinta mai puţin ambiţioasă a anului 2028 este 'dificilă'.

Italia se confruntă cu constrângeri bugetare stricte, fiind a doua cea mai îndatorată ţară din zona euro, după Grecia

Totuşi, Crosetto a reiterat miercuri angajamentul de sprijin în continuare pentru Ucraina în războiul contra agresiunii ruse, după ce şefa guvernului, Giorgia Meloni, a semnat săptămâna trecută un acord de securitate pe 10 ani cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.