Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia îi aduce un ultim omagiu marelui Bernardo Bertolucci - Sicriul cu trupul neânsuflețit al marelui maestra a fost depus la Primăria Romei

variety.com
bernardo bertolucci

Admiratori, autorităţi şi reprezentanţi ai lumii filmului i-au adus marţi un omagiu lui Bernardo Bertolucci, considerat ultimul mare maestru al cinematografiei italiene, care a murit luni la 77 de ani, relatează EFE preluată de Agerpres.

Sicriul auster din lemn cu trupul neînsufleţit al maestrului a fost depus la Sala della Protomoteca a Primăriei din Roma, pe un piedestal şi un covor roşu străjuit de doi militari în uniformă. Sala, rezervată pentru evenimente speciale şi decorată cu busturi ale unor ilustre personalităţi italiene, a fost umplută până la refuz de o mulţime venită să-şi ia rămas bun de la marele maestru Bertolucci. Unii au depus flori în faţa sicriului precum edila oraşului, Virginia Raggi.

Printre primii veniţi s-a aflat şi Vittorio Storaro, director de imagine la multe filme ale lui Bertolucci, printre care 'The Last Emperor' (1987), cel mai mare succes internaţional al cineastului, laureat cu 9 premii Oscar, sau 'The Sheltering Sky' (1990).

A fost prezentă şi soţia lui Bertolucci, cineasta Clare Peploe, alături de colegii săi Giuseppe Tornatore, Paolo Taviani, Mario Martone sau de actriţa Stefania Sandrelli, care a colaborat la unele dintre filmele sale celebre, precum 'Il conformista' (1970) sau 'Novecento' (1976).

"Sunt aici pentru a-i aduce un omagiu unui mare artist şi prieten. Atunci când pierdem personalităţi precum Pier Paolo Pasolini, Ermanno Olmi sau Bernardo Bertolucci, fie că dorim sau nu, rămânem mai săraci, iar tânăra generaţie trebuie să ştie acest lucru", a declarat veterana actriţă.

Bertolucci, care în ultimii ani avea o sănătate precară şi se deplasa cu ajutorul unui scaun cu rotile, nu a încetat nicio clipă să se gândească la cinematografie, astfel încât scrisese un nou scenariu. Textul, intitulat 'The Echo Chamber', fusese definitivat "zilele acestea" de Bertolucci împreună cu Ludovica Rampoldi şi Ilaria Bernardini, şi urma să fie produs de Indigo Films, au declarat pentru EFE surse apropiate regizorului.

Nu se ştiu multe despre acest proiect, însă Paolo Taviani a recunoscut că a vorbit cu regizorul în urmă cu câteva luni, iar maestrul şi-a exprimat dorinţa să realizeze un nou film. Unul dintre numele cel mai des vehiculate pentru realizarea filmului este cel al regizorului Giuseppe Tornatore, care a declarat însă că nu se simte la înălţimea acestui proiect.

Bertolucci nu va avea funeralii catolice, deoarece maestrul s-a declarat întotdeauna ateu, însă opera sa nemuritoare va fi din nou amintită, joi 6 decembrie, cu prilejul unui eveniment comemorativ desfăşurat la Teatro Argentina din Roma.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.