Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia intenţionează să-şi vândă participaţia majoritară deţinută la Monte dei Paschi

valdelsa.net
Monte dei Paschi di Siena SpA

Italia încă intenţionează să-şi vândă participaţia majoritară deţinută la Monte dei Paschi di Siena SpA (MPS), dar nu se ştie de cât timp va avea nevoie pentru eventuala tranzacţie, după ce discuţiile cu UniCredit SpA s-au încheiat abrupt, conform oficialului care a condus negocierile, transmite Bloomberg.

După ce a salvat de la faliment Monte dei Paschi di Siena în 2017, în schimbul a 5,4 miliarde de euro, Trezoreria italiană a promis că îşi va reduce participaţia de 64% până la mijlocul lui 2022, cel mai târziu.

"Privatizarea băncii va fi un punct de sosire necesar pentru Monte Paschi. Guvernul a demarat discuţiile cu UE pentru a obţine un interval de timp suplimentar, care în acest moment nu poate fi cuantificat", a afirmat în Parlament Alessandro Rivera, director general în cadrul Ministerului de Finanţe.

Discuţiile dintre autorităţile italiene şi UniCredit cu privire la o posibilă preluare a Monte dei Paschi di Siena s-au încheiat luna trecută fără un acord. "În pofida eforturilor ambelor părţi, UniCredit şi Ministerul Economiei anunţă că negocierile referitoare la potenţiala achiziţie a Banca Monte dei Paschi di Siena nu vor mai continua", se arată într-o declaraţie comună.

Înfiinţată în 1472, Banca Monte dei Paschi este cea mai veche bancă din lume care funcţionează în continuare. Cu toate acestea, instituţia financiară a devenit o povară pentru statul italian de la salvarea sa. După ce a decis că preţul cerut de UniCredit pentru preluarea Monte dei Paschi di Siena este unul mult prea mare, Trezoreria italiană trebuie să rezolve problema necesarului de capital la MPS, care potrivit şefilor băncii se ridică la 2,5 miliarde de euro. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul susţin că cel mai probabil o injecţie de capital din partea statului va depăşi această cifră. Este posibil ca injecţia totală de capital să se ridice la 3,5 miliarde de euro, de 3,5 ori mai mult decât actuala valoare de piaţă a MPS.

Rivera a explicat că Ministerul de Finanţe va lua parte la majorarea de capital a băncii în timp ce va căuta alternative. Guvernul "va continua să garanteze că banca va fi condusă eficient şi va avea o bază de capital solidă", a dat asigurări oficialul, potrivit Agerpres.ro.

Deşi obiectivul Trezoreriei este de a-şi reduce participaţia, este puţin probabil ca un nou proces de vânzare să fie finalizat până în iunie, a adăugat Rivera.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.