Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia: Partidul Democrat a încercat să se relanseze printr-o manifestație la Roma

steag.ro
steag italia

Partidul Democrat (PD) din Italia, formaţiune de centru-stânga aflată în plină derută după eşecul său răsunător la alegerile legislative din luna martie, a încercat duminică să se relanseze printr-o manifestaţie la Roma, la patru luni de la victoria partidelor antisistem şi de extremă-dreapta la scrutin, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Zeci de mii de susţinători ai Partidului Democrat s-au adunat în Piazza del Popolo (Piaţa Poporului) pentru a susţine "Italia care nu se teme", conform unui mare banner desfăşurat în cadrul acestei manifestaţii, prima de la venirea la putere la începutul lunii iunie la Roma a Mişcării 5 Stele (M5S, antisistem) şi a Ligii (extrema-dreaptă). 

"Avem de-a face cu iresponsabili şi incompetenţi", a declarat fostul secretar general al PD şi fost premier Matteo Renzi, făcând referire la liderii primului guvern populist dintr-o ţară fondatoare a Uniunii Europene. 

Ei "sunt obsedaţi de ideea de a găsi un duşman, mai degrabă decât o soluţie", a spus la rândul său actualul secretar al PD, Maurizio Martina. 

Însă acest partid de centru-stânga, moştenitor îndepărtat al PCI (Partidul Comunist Italian), are dificultăţi în a găsi o soluţie la criza prelungită în care se află din 2014.

Citește și: Militanţi secesionişti catalani au blocat o cale ferată de mare viteză, autostrăzi şi artere rutiere din Barcelona

PD, la putere între 2013 şi 2018, triumfa atunci cu tânărul său lider, Matteo Renzi, obţinând 41% din voturi la alegerile europene, cu mult peste sufragiile obţinute de adversari. 

Însă înfrângerile au venit apoi una după alta: în mai 2015 a pierdut regiunea Liguria şi oraşul Veneţia, printre altele. 

În iunie 2016, PD a mai primit o lovitură: a pierdut capitala Roma şi un alt mare oraş, Torino, care au trecut sub controlul Mişcării 5 Stele. În decembrie acelaşi an, a suferit un eşec şi la referendumul constituţional, respins de 59% dintre italieni. 

Matteo Renzi a demisionat, însă lucrurile nu s-au schimbat. În iunie 2017, PD a pierdut oraşul Genova, pe care l-a condus timp de decenii, apoi în noiembrie a pierdut şi Sicilia, ajungând 4 martie 2018 la cel mai scăzut procent al său, 18,7% din voturi. 

"Şi există riscul să coboare şi mai mult. Trăim vremuri în mişcare, este dificil să facem previziuni", a declarat pentru AFP Roberto D'Alimonte, director al Departamentului de Ştiinţe Politice al Universităţii Luiss din Roma şi al Centrului Italian de Studii Electorale (CISE). 

"PD are nevoie de un nou leadership. Astăzi, un partid fără lider nu are nicio direcţie", a adăugat D'Alimonte. 

Deşi nu mai este lider, Matteo Renzi rămâne cel mai puternic om din partid, a cărui echipă de conducere este dominată de apropiaţii săi. 

O nouă echipă de conducere ar urma să fie aleasă la un viitor congres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.