Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Militanţi secesionişti catalani au blocat o cale ferată de mare viteză, autostrăzi şi artere rutiere din Barcelona

www.express.co.uk
manifestație Barcelona anti-referendum

Militanţi secesionişti catalani au blocat luni o cale ferată de mare viteză, autostrăzi şi artere rutiere din Barcelona, pentru prima aniversare a referendumului pentru independenţă interzis de autorităţi, care a dus la confruntări violenţe cu poliţia, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Calea ferată de mare viteză a fost blocată la Girona, la 100 km nord-est de Barcelona, arterele feroviare fiind ocupate" (de militanţi), a anunţat Compania de căi ferate Renfe. 

Televiziunile difuzează imagini cu militanţi din cadrul Comitetelor pentru apărarea Republicii care cer separarea de Madrid, coborând pe căile ferate şi blocându-le. La rândul său, regia de administrare a căilor rutiere a confirmat blocarea autostrăzilor A7, între Barcelona şi Valencia, şi A2, care leagă metropola catalană de Madrid. 

La începutul lui septembrie, şeful guvernului spaniol Pedro Sanchez le-a promis luni catalanilor un referendum privind un nou statut al regiunii, care să prevadă mai multă autonomie, însă a respins din nou ipoteza unui vot asupra independenţei cerute de separatişti.

Citește și: Uniunea Europeană doreşte să ajungă la un acord privind termenii 'divorţului' Marii Britanii de blocul comunitar

Precedentul statut al Cataloniei, care acordă regiunii cu 7,5 milioane de locuitori o largă autonomie şi titlul de "naţiune", a fost adoptat în 2006 de catalani, în timpul guvernului socialist condus de Jose Luis Rodriguez Zapatero, cu 73% din voturi. Însă, acest statut a fost anulat în 2010 de Curtea Constituţională, ceea ce a declanşat o ascensiune a secesionismului. 

Regiunea s-a aflat în toamna lui 2017 în centrul unei grave crize politice între fostul său lider Carles Puigdemont şi guvernul central, în acea perioadă condus de conservatorul Mariano Rajoy. La 1 octombrie 2017, secesioniştii au organizat un referendum asupra independenţei, în pofida interzicerii lui, iar ziua a fost marcată de violenţe cu poliţia, imagini cu acestea făcând înconjurul lumii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.