Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia revine la vechea legislaţie prin care permite străinilor să conducă muzee

Palazzo Ducale din Mantua

Cinci directori ai unor muzee italiene de prim rang, inclusiv un istoric de artă austriac, vor putea să îşi reia activitatea, după ce o decizie în apel a suspendat controversata hotărâre judiciară, pronunţată în luna mai, care a interzis cetăţenilor din alte ţări să conducă instituţiile muzeale din Italia, informează DPA, potrivit agerpres.

În cadrul unei reforme demarate în 2015 pentru a moderniza sectorul cultural, Italia a apelat la experţi din alte ţări - în defavoarea oficialilor din Ministerul Culturii - pentru a conduce 20 de muzee de stat şi a numit în fruntea unor astfel de instituţii un număr de şapte cetăţeni non-italieni.

ALERTĂ teroristă la Londra. Parlamentul britanic a fost închis - FOTO

Însă luna trecută, un tribunal administrativ a suspendat cinci dintre acele numiri, invocând vicii de procedură, precum realizarea interviurilor de angajare prin Skype, şi încălcarea unei dispoziţii generale care impune ca angajaţii din sectorul public trebuie să fie cetăţeni italieni.

Acea decizie - care l-a lăsat pe ministul Culturii, Dario Franceschini, "fără cuvinte" - a fost suspendată joi seară de Consiglio di Stato, o instanţă italiană superioară, până la pronunţarea unei hotărâri definitive în luna octombrie, a precizat Dario Franceschini într-un mesaj publicat pe contul lui de Twitter.

Acest lucru înseamnă că directorii italieni ai unor muzee din Napoli, Reggio Calabria, Taranto şi Modena şi directorul austriac al Palazzo Ducale din Mantua vor putea să îşi reia activitatea până la acea decizie definitivă, ce va fi pronunţată pe 26 octombrie.

Cazul a generat dezbateri intense în Italia între aceia care vedeau în decizia judiciară de luna trecută un exemplu de depăşire a atribuţiilor statului pentru a apăra un status quo şi aceia care considerau că acea hotărâre judiciară era un răspuns legitim la o reformă ce a fost concepută şi executată într-un mod defectuos

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.