Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia şi-a repatriat ultimii militari din Afganistan

Agerpres
retragere militari americani afganistan

Italia, una dintre puterile occidentale cele mai angajate în Afganistan, a anunţat miercuri că şi-a repatriat ultimii militari din această ţară, în cadrul unei retrageri accelerate a trupelor NATO, relatează AFP.

”Misiunea italiană în Afganistan s-a încheiat în mod oficial (marţi) seara”, anunţă într-un comunicat ministrul italian al Apărării Lorenzo Guerini, potrivit news.ro.

”Cu toate acestea, angajamentul comunităţii internaţionale, în frunte cu Italia, faţă de Afganistan, nu se opreşte aici. El va continua sub alte forme, ale consolidării cooperării în vederea dezvoltării şi susţinerii instituţiilor republicane afgane”, subliniază el.

Ultimul contingent italian - alcătuit din câţiva zeci de militari - a plecat din Herat, în vestul Afganistanului, şi a sosit pe aeroportul din Pisa, în vestul Italiei.

Potrivit Ministerului italian al Apărării, 732 de militari italieni au fost răniţi, iar alţi 53 au fost ucişi, dintr-un total de 50.000 de militari italieni desfăşuraţi în ultimii 20 de ani în Afganistan.

Italia era, alături de Statele Unite, Turcia, Regatul Unit şi Germania, una dintre cele cinci ţări cele mai angajate în cadrul Operaţiunii NATO Resolute Support (RS).

Aceste ţări au desfăşurat 6.000 dintre cei 9.592 de militari angajaţi de 36 de state membre şi partenere ale Alianţei Nord-Atlantice în operaţiune.

Resolute Support a fost o misiune de formare a forţelor afgane menită să le permită să asigure securitatea ţării după retragerea forţelor străine.

NATO a anunţat la 29 aprilie, după 20 de ani de prezenţă miliatră în Afganistan, lansarea retragerii trupelor sale, care deschide o perioadă de incertitudine uriaşă în această ţară, care este în continuare pradă violenţelor.

Alte contingenete mai puţin numeroase - ca cele ale Spaniei, Estoniei şi Danemarcei - s-au retras deja din Afganistan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.