Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iulian Chifu: 'Preşedintele Klaus Iohannis va deschide conferinţa Viitorul Europei: Perspectivele Evoluţiilor Contemporane'

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis va deschide conferinţa "Viitorul Europei: Perspectivele Evoluţiilor Contemporane", care se va desfăşura în perioada 8-10 mai la Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu, la care au fost invitate 200 de personalităţi de prim rang, români şi străini, a declarat Iulian Chifu, preşedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning din Bucureşti (CPC-EW), potrivit agerpres.ro.

Citește și: Imagini șocante! Aici și așa se prepară mâncare pentru bolnavii unui spital de oncologie, dar și pentru copiii din grădinițe

"Deschiderea (conferinţei n.r.) o asigură preşedintele României, care a confirmat această prezenţă şi care va prezenta viziunea românească despre viitorul Europei", a spus Chifu, marţi, cu prilejul unei conferinţe despre evenimentul din mai.

Chifu a menţionat că programul conferinţei din marja summitului Consiliului European de la Sibiu este alcătuit pornind de la cele patru priorităţi ale Preşedinţiei României la Consiliul UE.

Potrivit acestuia, conferinţa este organizată de CPC-EW, în parteneriat cu Universitatea 'Lucian Blaga din Sibiu' şi se află sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României şi sub Patronajul Preşedinţiei Române a Consiliului Uniunii Europene.

Citește și: Sumă uriașă! Cât ne-a costat vizita premierului Viorica Dăncilă în SUA – S-a aflat

Chifu a declarat că vor fi şase paneluri de discuţii şi nişte "intermezzouri" ale unor personalităţi europene, care vor propune propria lor viziune despre UE.

"Este organizată pe şase paneluri, acoperind cele patru priorităţi ale Preşedinţiei României (la Consiliul UE - n.r.), dar într-un mod creativ - spunem noi - şi deschis pentru dezbateri. Acesta este, de fapt, scopul întregii conferinţe - a crea un cadru foarte bun de dezbatere, în care să avem o reprezentare cât mai largă, cu dimensiunea oficială, şefi de stat şi guvern, unii dintre reprezentanţi care sunt chiar în Consiliul European, cu reprezentanţi de la nivel ministerial", a spus Chifu.

El a menţionat că au fost invitaţi şi reprezentanţi americani, din Marea Britanie, Turcia, Parteneriatul Estic, din Balcanii de Vest.

Chifu a mai spus că într-unul dintre paneluri vor fi discutate proiectele europene alternative.

Într-un al doilea panel vor fi abordare provocările la adresa Europei.

"Evident că vorbim despre migraţie, despre terorism (...), dar avem şi cealaltă componentă, a lucrurilor mai intime - populism, euroscepticism. Brexitul va fi un element care ţine de acelaşi tip de ameninţări la coeziunea Europei şi la siguranţa cetăţeanului prin efectele pe care le produce", a mai declarat Chifu.

Conform acestuia, al treilea panel se referă la securitatea şi apărarea Europei, în aceasta incluzând şi cooperarea UE-NATO. Chifu a precizat că o altă rundă de discuţii "se uită în oglindă la relaţia transatlantică, dincolo de componenta de apărare şi de securitate".

Citește și: S-a votat! Dispare ora de vară! Când se aplică, de fapt, măsura

Valorile Europei şi relevanţa lor în contextul european vor fi o altă temă de dezbatere.

"Evident, suntem interesaţi de modul în care acestea sunt respectate, cum arată angajamentele, cât de strictă devine UE în respectarea şi urmărirea acestor valori sau cât de flexibilă este în raport cu unii dintre parteneri", a explicat Chifu.

Al şaselea panel ţine de vecinătăţile Europei, Marea Britanie, Turcia, Balcanii de Vest, cu toată componenta de aspiraţie şi de accedere la UE, dar şi de Parteneriatul Estic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.