Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iuliu Hossu și Centenarul

stiripesurse.ro
greco-catolica

«Dacă nu exista unirea religioasă de la 1700, nu era nici adunarea de la Blaj din 3/15 mai 1848, unde s-a strigat: „Vrem să ne unim cu țara!” și fără aceasta nu era nici unirea din 1918» (Iuliu Hossu)

În Parohia greco-catolică “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Beclean a avut loc o manifestare omagială dedicată Cardinalului Iuliu Hossu, Vestitorul Marii Uniri de la 1918.

Episcopul omagiat proclama la 1 decembrie 1918, în faţa celor peste 100.000 de români adunaţi la Alba-Iulia, Declaraţia Unirii: “Astăzi, prin hotărârea noastră, se înfăptuiește România Mare, una și nedespărțită, rostind fericiți, toți românii de pe aceste plaiuri: Ne unim pe veci cu Țara-Mamă, România!” Și tot atunci mai spunea: „A biruit dreptatea! Acesta-i ceasul bucuriei noastre, bucuria unui neam întreg pentru suferințele veacurilor, purtate de un neam cu credință în Dumnezeu și cu nădejdea în dreptatea Lui”.

După 30 de ani însă, pe 28 octombrie 1948, a fost arestat alături de ceilalți episcopi greco-catolici, iar Biserica sa a fost interzisă la 1 decembrie a aceluiași an.

Se pare că dreptatea nu biruise încă, iar ceasul bucuriei proclamat de Iuliu Hossu la Alba Iulia în 1918 s-a transformat repede într-unul al suferinței și al nedreptății.

În mod paradoxal binele a fost răsplătit cu rău și vestitorul Unirii, Episcopul Iuliu Hossu, a petrecut peste 22 de ani în detenție sub regimul comunist.

Dorința lui Iuliu Hossu și a tuturor românilor adunați la Alba Iulia în 1918 de a avea „o Românie Mare, întemeiată pe dreptatea lui Dumnezeu și pe credința poporului Său”, rămâne încă de înfăptuit și vie în conștiința multora, motiv pentru care, miercuri, în Oratoriul parohial din Beclean, după un moment de rugăciune și binecuvântare, PS Florentin Crihălmeanu Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, a susținut conferința: "Contribuția Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, la făurirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918". Au mai conferențiat: prof. Ioan Radu Zăgreanu, despre Episcopul Iuliu Hosu în dosarele securității; Prof. Dănuț Archiudean a vorbit despre personalitatea arhiereului bistrițean; Prof. Filip Florean, despre contextul istoric în care ierarhul a trăit; Prof. Andrei Moldovan a prezentat prima biografie dedicată Cardinalului; iar Arh. Radu Zăgreanu a prezentat publicului o mărturie despre situația Episcopului Iuliu la cincizeci de ani de la Unire.

Manifestarea dedicată Anului Centenar și Episcopului Martir și Vestitor al Unirii, Iuliu Hossu, s-a încheiat cu o agapă frățească, desfășurată într-un spirit familial, cu cântări și colinde.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.