Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Soldații rușii, puși în dificultate în Harkov: Ucraina anunță că recucerirea oraşului Izium este 'în curs'

rusia Harkov

Forţele ucrainene sunt pe cale să preia din nou controlul asupra localităţilor din jurul oraşului Izium graţie contraofensivei lor împotriva forţelor ruse în estul Ucrainei, a anunţat Kievul duminică, transmite AFP, scrie Agerpres.

"Eliberarea unor porţiuni de teritoriu în districtele Kupiansk şi Izium din regiunea Harkov este în curs", a anunţat Statul Major ucrainean în cea de-a 200-a zi a conflictului. Anterior, Kievul a anunţat că trupele sale au intrat în Kupiansk.

La începutul lunii septembrie, armata ucraineană a anunţat o contraofensivă în sud, iar într-o săptămână a reuşit să străpungă surprinzător şi rapid liniile ruse în nord-est, în regiunea Harkov, comentează AFP.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a prevestit o "eliberare rapidă" a ţării sale în această iarnă, dat fiind că ruşii "fug în unele direcţii", potrivit EFE.

Armata rusă ar putea totodată să lovească "întreprinderi şi infrastructură care asigură încălzirea" Ucrainei, a atenţionat Zelenski, făcând apel la occidentali să furnizeze Kievului cât mai repede sisteme de apărare antiaeriană.

Potrivit unui portal de informaţii ucrainean, secretarul de stat american Antony Blinken a adus în discuţie ideea reluării negocierilor de pace în timpul întâlnirii pe care a avut-o joi la Kiev cu Zelenski, notează AFP.

Ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov a exclus la rândul său orice fel de compromis teritorial cu Rusia, îndeosebi în ceea ce priveşte Crimeea, peninsulă ucraineană anexată ilegal de Moscova în 2014, şi Donbas, un vast bazin industrial în estul Ucrainei, aflat din acelaşi an sub controlul parţial al separatiştilor susţinuţi de Rusia.

"Nu putem vorbi decât de restabilirea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei, în cadrul frontierelor recunoscute în 1991", când această ţară şi-a proclamat independenţa de URSS, a insistat Reznikov. "Aceasta vrea să însemne că întreaga Crimee face parte din Ucraina, la fel şi Donbasul", a subliniat oficialul ucrainean, insistând totodată pe sumele pe care Moscova va trebui în viitor să le acorde ţării sale sub formă de reparaţii de război şi asupra nevoii ca liderii ruşi să fie pedepsiţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.