Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jair Bolsonaro îi felicită pe polițiștii care au participat la confruntările sângeroase dintr-o favelă din Rio de Janeiro

Jair Bolsonaro

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro i-a felicitat pe "luptătorii" care au desfăşurat o operaţiune poliţistă sângeroasă într-o favela din nordul oraşului Rio de Janeiro, operaţiune al cărei bilanţ s-a agravat miercuri la 25 de morţi, informează joi AFP, potrivit Agerpres.

"Bravo luptătorilor care au neutralizat cel puţin 20 de marginali având legături cu traficul de droguri, după ce (poliţiştii) au fost atacaţi în timpul unei operaţiuni împotriva şefilor unei facţiuni criminale", a notat Bolsonaro pe Twitter, marţi seara.

Preşedintele de extremă dreapta s-a declarat indignat de "inversarea valorilor de o parte din mass-media", care "îi absolvă pe răufăcători de orice responsabilitate".

"Stânga nu vrea ca voi să conştientizaţi realitatea traficului de droguri din Brazilia. Ei diabolizează poliţia şi îi tratează pe criminali ca şi cum aceştia ar fi fost victime, nu bandiţi cruzi puternic înarmaţi, care sfidează legile, oprimă, extorchează, ameninţă şi ucid pe oricine fără pic de frică", a mai scris el pe Twitter.

Totodată, Bolsonaro a deplâns moartea unei "nevinovate", Fabriella Ferreira da Cunha, o locuitoare de 41 de ani ucisă de un glonţ rătăcit la ea acasă, în favelă.

Poliţia militară din Brazilia, care întreprinde frecvent acest gen de operaţiuni în favele din Rio împotriva traficanţilor de droguri, asigură că ea a fost întâmpinată cu focuri de armă atunci când a declanşat operaţiunea menită să "localizeze şi captureze criminali ascunşi" în Vila Cruzeiro. De asemenea, un elicopter folosit de poliţişti în timpul operaţiunii ar fi fost atins de mai multe gloanţe.

Operaţiunea, care a început în jurul orelor 04:00 dimineaţa (07:00 GMT) a vizat în special "Comando Vermelho", una dintre principale facţiuni criminale din Brazilia, "responsabilă pentru peste 80% din schimburile de focuri la Rio", a declarat un purtător de poliţie la postul de televiziune Globo.

Miercuri, judecătorul Curţii Supreme a Braziliei, Edson Fachin, s-a declarat "foarte preocupat după această nouă operaţiune poliţistă care a dus la un număr atât de mare de morţi".

În februarie, Curtea Supremă a ordonat statului Rio să prezinte în maxim trei luni un plan pentru reducerea mortalităţii din timpul operaţiunilor poliţiste. Acest plan a fost prezentat la sfârşitul lui martie, însă a fost considerat prea vag de asociaţiile de apărare a drepturilor omului.

Calificat drept "masacru" de aceleaşi asociaţii, operaţiunea de marţi din Vila Cruzeiro, care a durat 12 ore, forţând şcolile şi alte servicii publice să rămâne închise, s-a soldat cu al doilea cel mai grav bilanţ din istoria Rio.

Operaţiunea a avut loc la un an după un alt raid al poliţiei care s-a soldat cu 28 de morţi, printre care un poliţist, în favela Jacarezinho. Investigaţiile au dus la depunerea unei plângeri penale de Parchet împotriva a doi traficanţi şi patru poliţişti. Însă zece dintre cele 13 anchete declanşate au fost clasate.

"Situaţia este extrem de gravă. Autorităţile trebuie să acţioneze imediat pentru a suspenda aceste operaţiuni ale poliţiei şi a evita ca alte persoane să fie victime ale acestei barbarii", se spune într-un comunicat comun semnat de circa 20 de asociaţii, printre care Amnesty International.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.