Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jair Bolsonaro nu este dorit în SUA: Aleşii democraţi îi cer lui Biden să retragă viza fostului preşedinte brazilian

portaldotrono.com
bolsonaro

Aleşii democraţi au lansat, joi, un apel preşedintelui Joe Biden la retragerea vizei fostului preşedinte brazilian Jair Bolsonaro, care se află în Florida (sud), refuzând ca Statele Unite să servească drept refugiu pentru fostul şef de stat, notează AFP,citat de Agerpres.

"Nu trebuie să îi permitem lui Bolsonaro sau oricărui alt fost responsabil brazilian să găsească refugiu în Statele Unite cu scopul de a scăpa de justiţie pentru orice posibilă crimă comisă în timpul mandatului său", au scris aceşti 41 de aleşi, toţi din Partidul Democrat, într-un scrisoare deschisă adresată preşedintelui Biden, dată publicităţii joi.

Pe de altă parte, ei îndeamnă administraţia americană "să coopereze pe deplin la orice anchetă a guvernului brazilian, dacă ni se cere să facem acest lucru" şi să verifice statutul legal în Statele Unite ale fostului preşedinte, care a sosit în Statele Unite ca şef de stat.

În plus, parlamentarii cer ca Departamentul de Justiţie să investigheze eventualul "sprijin sau finanţare" provenind din Statele Unite pentru crimele violente din 8 ianuarie, făcând referire la invazia şi jefuirea în acea zi a trei locuri emblematice ale puterii de la Brasilia de către partizani ai fostului preşedinte Bolsonaro.

Aceste evenimente au reamintit de asaltul asupra Capitoliului din Washington la 6 ianuarie 2021. Fostul preşedinte de extremă dreapta a părăsit Brazilia pentru Florida cu două zile înainte de învestirea lui Luiz Inacio Lula da Silva pe 1 ianuarie. El locuieşte în casa unui fost luptător brazilian de MMA.

Bolsonaro a fost internat în spital duminică pentru o "aderenţă" intestinală şi a fost externat marţi seară. Şederea sa în Florida pun Statele Unite într-o lumină relativ neplăcută, evocând în special primirile anterioare ale unor lideri controversaţi din America Latină.

Întrebat miercuri, şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a declarat că Statele Unite nu au primit nicio cerere din partea Braziliei legată de Jair Bolsonaro, dar că va procesa o astfel de solicitare "rapid".

Joe Biden l-a invitat pe omologul său brazilian, Lula da Silva, să efectueze o vizită la Washington la începutul lunii februarie.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.