Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Brazilia: Jair Bolsonaro, vizat de justiţie pentru rolul său în jefuirea instituţiilor naţionale

Xinhua
Jair Bolsonaro

Fostul preşedinte brazilian Jair Bolsonaro, ai cărui apropiaţi sunt deja în vizorul justiţiei, este vizat el însuşi de justiţie în prezent pentru rolul său în jefuirea instituţiilor naţionale din capitala Brasilia, transmite sâmbătă AFP, citat de Agerpres.

Parchetul General a cerut vineri Curţii Supreme să îl supună pe fostul şef al statului de extremă-dreapta unei anchete "care urmăreşte să clarifice instigarea şi lidershipul moral în actele antidemocratice care au culminat cu episoade de vandalism şi violenţă în Brasilia", duminică.

Jair Bolsonaro, învins în alegeri la limită de candidatul de stânga Luiz Inacio Lula da Silva,"a incitat public la executarea unei infracţiuni" postând un video pe reţelele de socializare "care contesta corectitudinea alegerilor prezidenţiale din 2022", a explicat procuratura într-un comunicat de presă.

Înregistrarea video a fost făcută publică la două zile după invadarea violentă a sediului Preşedinţiei, Congresului şi Curţii Supreme de către mii de bolsonarişti şi apoi a fost şters, spune acuzarea, dar ar putea oferi probe care să justifice "o anchetă cuprinzătoare asupra actelor efectuate înainte şi după 8 ianuarie 2023" de Jair Bolsonaro.

Cererea de anchetă a acuzării urmează, de asemenea, unei dezvăluiri care îl implică pe fostul ministru al Justiţiei, Anderson Torres, la domiciliul căruia a fost găsit un proiect de decret care ar fi putut permite anularea alegerii lui Lula ca preşedinte. Acest document foarte compromiţător, dezvăluit joi seară de cotidianul Folha de S. Paulo, a fost găsit în timpul percheziţiilor efectuate de Poliţia Federală la domiciliul acestui fost ministru, care face obiectul unui mandat de arestare din partea unui judecător de la Curtea Supremă pentru presupusă complicitate cu bolsonariştii care au luat cu asalt instituţiile statului duminică.

"Aşteptăm să se prezinte până luni. Dacă nu va fi cazul, vom lansa procedura de cerere de extrădare săptămâna viitoare", a anunţat vineri Flavio Dino, ministrul Justiţiei în funcţie din 1 ianuarie.

Anderson Torres şi-a declarat în repetate rânduri nevinovăţia şi a promis că se va întoarce în Brazilia pentru a se preda autorităţilor, fără a indica o dată anume.

Documentul de trei pagini găsit în locuinţa fostului ministrul al Justiţiei cerea guvernului federal să preia controlul asupra Tribunalului Electoral Superior (TSE), care supraveghează buna desfăşurare a scrutinului,"pentru a asigura păstrarea şi restabilirea transparenţei şi pentru a aproba conformitatea procesului electoral al alegerilor prezidenţiale din 2022". O măsură considerată neconstituţională de mulţi jurişti. În practică, însemna că intenţia viza anularea alegerii lui Lula.

Decretul prezidenţial, care nu a fost emis, prevedea crearea unei "comisii de reglementare electorală" care să înlocuiască TSE, având în fruntea sa o majoritate de membri din cadrul Ministerului Apărării (8 din 17). Documentul nu este datat, dar numele lui Jair Bolsonaro apare la final, pe un spaţiu prevăzut pentru semnătura acestuia.

Torres, care se află în SUA, a declarat joi seară pe Twitter că acest proiect se afla "probabil într-un teanc de documente care urmau să fie distruse la momentul potrivit", iar conţinutul său a fost divulgat şi judecat "în afara contextului".

Fostul ministru ocupa postul de şef al securităţii Districtului Federal Brasilia din 2 ianuarie, dar a plecat în vacanţă la scurt timp după numirea sa în această funcţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.